PALATA PRAVDE: Predstavljen novi program za diktiranje radi brže izrade presuda, zapisnika…

Osnovni sud u Zrenjaninu bio je juče domaćin prezentacije vodećeg domaćeg izdavača softvera i publikacija iz oblasti praćenja i primene propisa „Intermeks” doo. Na prezentaciji, održanoj u velikoj sali Višeg suda, predstavljen je program za diktiranje na računaru pod nazivom „newton dictate“ sa ciljem da se olakša posao pravosuđu i upravama u izradi presuda, zapisnika…

– Kada sudija radi neku presudu, on prvo zabeleži sve diktafonom, a potom zapisničar prekucava tekst. Putem „newton dictate“ programa, materijal od 50 minuta koji zapisničar prekucava nekoliko sati, bi se prebacio na kompjuter za pola sata. To znači da bi zapisničar  umesto za četiri sata, samo za sat vremena napisao presudu. Suština je da se sve ubrza – objašnjava Saša Đorđević, izvršni direktor kompanije „Intermeks” doo.

foto njegovic list zr 0004_
Saša Đorđević predstavlja sistem

foto njegovic list zr 0012_
Prema rečima Zlatoja Ankića, predsednika zrenjaninskog Osnovnog suda, ovo je za pravosuđe istorijski dan.

– Ovaj revolucionarni poduhvat će omogućiti sudijama brže i efikasnije postupanje, smanjiće fizički rad, broj sati provedenih na izradi zapisnika, sudskih odluka (presude, rešenja…). Sudija će moći i van radnog vremena da sam sebe prekontroliše i vidi da li je načinjena neka greška pre nego što pusti pismeni otpravak – ističe Zlatoje Ankić i dodaje da će ovaj program posebno biti od koristi sudskim izvršiteljima kada odu na teren.

Uvodnu reč o programu imao je Dejan Milanković, vlasik firme  „Intermeks” doo,  dok je Saša Đorđević predstavio prisutnima sistem. Finansijsku podršku pružiće Ministartsvo pravde koje će doneti odluku kada će program biti implementiran u sudovima u Republici Srbiji.

 

I.I.

Foto: Jovan Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

foto njegovic list zr 0002_
Zlatoje Ankić i Dejan Milanković

 

foto njegovic list zr 0003_

 

foto njegovic list zr 0010_

foto njegovic list zr 0011_

foto njegovic list zr 0009_

foto njegovic list zr 0008_

foto njegovic list zr 0006_

foto njegovic list zr 0005_

foto njegovic list zr 0001_