REZERVNE VOJNE STAREŠINE ZRENJANIN: Obeležavanje 15. septembra

Organizacija rezervnih vojnih starešina (ORVS) Zrenjanina, obeležila je 15. septembar, Dan ORV starešina Srbije, posetom Aleksandrovu, Vojvodi Stepi i Srpskoj Crnji. Uz rezervne oficire, obeležavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su i predstavnici Komande za razvoj Banatske brigade, Udruženja vojnih penzionera Zrenjanina, Udruženja ratnih dobrovoljaca i potomaka, predstavnici opštine Nova Crnja i mesnih zajednica Aleksandrovo i Vojvoda Stepa.

Delegacije ORVS i Udruženja dobrovoljaca položili su vence na spomenik palim borcima u Aleksandrovu – na Dobrovoljačku kapiju, kao i na spomenik Stepi Stepanoviću u Vojvodi Stepi. Zbog podrške koje pružaju ovim udruženjima, kao i zbog izuzetne saradnje sa ORVS Zrenjanin, predsednica Tanja Dulović uručila je zahvalnice Peri Milankovu, predsedniku opštine Nova Crnja i Dejanu Paniću, savetniku predsednika.

– Mi mnogo činimo na čuvanju tradicije, pa tako očekujemo da 17. novembra ispred spomen sobe u Vojvoda Stepi, postavimo top koji je korišćen u Prvom svetskom ratu. Takođe, pokrećemo inicijativu da se dogodine centralna svečanost povodom sto godina od osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina održi na teritoriji naše opštine – rekao je Milankov.

Branko Savić iz Udruženja ratnih dobrovoljaca Vojvoda Stepe održao je besedu o dobrovoljcima, osnivačima sela i Stepi Stepanoviću koji zbog lične skromnosti i dobrote nije želeo da se selo po njemu nazove.

Okupljanje povodom jubileja je samo jedna aktivnost koju sprovodi ORVS Zrenjanin, istakla je predsednica Tanja Dulović.

– Nama je najbitnije da se rezervni oficiri ponovo nađu u sistemu odbrane, ne samo kada je reč o njihovom rasporedu u jedinice, već i kada je u pitanju obuka građana, gde možemo dati svoj puni doprinos – naglasila je Tanja Dulović.

Upravo je to bio i razlog da ORVS Zrenjanin pokrene projekat „Poligon rizika“ čiju su prezentaciju prikazali članicama udruženja žena iz Srpske Crnje i drugih sela opštine. Na četiri radne tačke prisutni su mogli da se upoznaju sa osnovama prve medicinske pomoći, pravilnom upotrebom aparata za gašenje požara, samodobrani i konkretnim postupcima građana u vanrednim situacijama. „Poligon rizika“ je projekat koji je ujedno i predlog nadležnim organima kako mogu organozvati jednodnevne obuke građana iz ove oblasti.

U toku posete Srpskoj Crnji, članovi ORVS su posetili i rodnu kuću Đure Jakšića.

Udruženje rezervnih oficira i ratnika, čije tekovine čuva Organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, osnovano je 15. septembra 1919. a prvi predsednik je bio Vojvoda Stepa Stepanović.

M.Bečejac

20180915_091531

20180915_112537

20180915_094413

20180915_091232