PANDEMIJA KORONE PODSTAKLA NOVI NAČIN PRODAJE VOĆA I POVRĆA

Za tezgom elektronske pijace

Ubrzo po proglašenju vanrednog stanja 15. marta, zatvorene su pijace u Srbiji, da bi od 21. aprila, Zaključkom Vlade, njihov rad ponovo bio dozovoljen, uz poštovanje mera – održavanja socijalne distance i nošenja maski i rukavica. Za tih mesec dana, mnogi proizvođači našli su se pogođenim jer su jedino na pijacama mogli da prodaju svoju robu. Zato su neki od njih, više ili manje uspešno, uspostavili elektronsku porudžbinu proizvoda, a zatim i dostavu.
Proteklih nedelja prodaja voća, povrća, meda, jaja, rasada i ostale robe obavljana je putem grupa na Fejsbuku, elektronske pijace na portalu Ministarstva poljoprivrede, a JKP „Pijace i parkinzi” objavili su brojeve telefona desetak poljoprivrednih proizvođača iz Zrenjanina i okoline.
Elektronska pijaca Srbije (E-pijaca – www.pijaca.minpolj.gov.rsm) počela je da radi 11. aprila, a za deset dana imala je nešto više od 1.000 registrovanih prodavaca iz cele zemlje. Za to vreme je, kako je izjavio ministar poljoprivrede, prodato oko 100.000 kilograma robe. Proizvođači iz našeg kraja sa kojima smo razgovarali, a koji su se našli za tezgom elektronske pijace Ministarstva, nemaju naročito dobra iskustva sa ovakvim vidom prodaje.

PROBLEM JE I ORGANIZACIJA DOSTAVE
Šandor Balanji, poljoprivredni proizvođač iz Lukinog Sela, više od dvadeset godina uzgaja organsko voće i povrće. Kaže da se njegovo gazdinstvo našlo na portalu E-pijaca, iako u ovom trenutku nisu spremni na taj vid poslovanja.
– Mušterije su se javljale preko objavljenog broja, ali sam im objasnio da smo samo na insistiranje Ministarstva pristali da se nađemo na spisku. Ne radimo proizvodnju na veliko, već u manjim količinama i sve uspevamo da prodamo. Snabdevamo radnje robom i imamo distributere sa kojima sarađujemo već duže vreme – kaže Balanji. Dodaje da je potražnja nekih marketa bila povećana kada su pijace bile zatvorene, a da njegovo gazdinstvo nije imalo dovoljno robe da isprati taj tempo.
Šandor Balanji takođe ocenjuje da sajt E-pijace nije lak za upotrebu, te da je problem i organizacija dostave budući da se roba sa njegovog gazdinstva ne može poslati poštom.
– Pored svih obaveza i svakodnevnih poslova u vezi sa proizvodnjom, u ovom trenutku nemam vremena za organizovanje onlajn prodaje, a trenutno nemam potrebu ni da se upuštam u tako nešto jer ono što proizvedemo uspemo i da prodamo – zaključuje Šandor Balanji.
Dejan Jankov iz Elemira godinama se bavi uzgajanjem i prodajom šampinjona. Kako su zbog pandemije zatvoreni svi ugostiteljski objekti, gubici su veliki, ocenjuje naš sagovornik, koji šampinjonima mahom snabdeva restorane i picerije.
– Na pijaci prodajemo jako retko, i to u slučajevima kada se desi da nam ostane višak robe. Kako na pijaci nismo konstantni, ne mogu reći da imamo stalne mušterije koje bi nam se u ovom periodu javile. Naše stalne mušterije su ugostitelji – navodi Dejan Jankov.
Kontakt našeg sagovornika takođe se nalazi na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Jankov kaže da se nadao se da će preko E-pijace sklopiti nove poslove, međutim do sada mu se niko nije javio.

ELEKTRONSKA KUPOVINA OSTAĆE AKTUELNA
Poljoprivredno porodično gazdinstvo Damjanov iz Orlovata još prošle godine pokrenulo je svoju pijacu „na točkovima” i zadovoljni su ovim načinom prodaje. Putem društvenih mreža ponudili su svoje proizvode ljudima koji ne mogu da obave nabavku na pijaci, a žele da pojedu zdravu i svežu namirnicu koju će kupiti direktno od proizvođača, objašnjava za naš list Aleksandra Kovačević Damjanov.
– Do sada smo dva puta nedeljno vršili isporuku za Zrenjanin. Kupci su bili zadovoljni i porudžbina je bilo sve više. Takođe, proizvode šaljemo i brzom poštom pa smo tako stigli do Niša, a i van granica naše zemlje – navodi Aleksandra Kovačević Damjanov.
Gazdinstvo iz Orlovata u ponudi ima uglavnom svo sezonsko povrće – paradajz, paprike, patlidžan, zatim jagode, lubenice, kao i rukolu, korijander, matovilac, a takođe i džemove i brašno.
– Bavimo se proizvodnjom biljke od semena do finalnog proizvoda, tako da prerađujemo sve ono što uzgajamo. Trenutno nam je aktuelna ponuda rasada, a za oko 15 dana krećemo sa prodajom zeleniša. Poverenje kupaca se stiče godinama i upravo će elektronski način kupovine biti aktuelan – smatra naša sagovornica.
J. Šormaz i M. Maričić