PANIČNA KUPOVINA – PROIZVOD NEPOVERENJA, SEBIČNOSTI I STRAHA

Gomilanjem do nestašice i propadanja hrane

Zbog verovanja da će uskoro doći do nestašice osnovnih životnih namirnica kao posledice ukrajinske krize, početkom marta naši sugrađani požurili su u markete, menjačnice i na pumpe kako bi obezbedili zalihe. Zbog dezinformacija koje su se širile društvenim mrežama i u pojedinim medijima prodavnice su bile pune mušterija, a rafovi sa brašnom prazni. Na pumpama su usled najave drastičnih skokova cene goriva zabeležene gužve. Velika potražnja ograničila je mogućnost kupovine evra u menjačnicama.

ZAHTEVI U PORASTU, ZALIHE STABILNE
Kako saznajemo, u objektima Kompanije „Gomeks” broj kupaca je u blagom porastu, a znatno je viša vrednost prosečnog računa. Veća potražnja primećena je u kategorijama osnovnih životnih namirnica, a intenzivnije se kupuje i kafa, konzervirana hrana i papirna galanterija. Ističu da su zalihe osnovnih namirnica stabilne i da nemaju propuštene prodaje, niti reklamacije kupaca.
– U našoj kompaniji, funkcioniše služba za upravljanje zalihama, kojoj je ovo primarni zadatak i zadovoljni smo snabdevenošću. U komunikaciji sa dobavljačima pokušaćemo da održimo taj nivo i u narednom periodu – poručuju iz „Gomeksa”.
Dodaju da nema problema sa nabavkom. U kategoriji mleka i mlečnih proizvoda postoje određena kašnjenja, ali za sada uspevaju da prevaziđu prepreke.
Veći zahtevi za osnovnim životnim namirnicama zabeleženi su i na prodajnim mestima „Persu marketa”. Iako u odnosu na prethodni period nema značajnijih gužvi, skočila je prodaja brašna, ulja, šećera, soli, testenina i konzervirane hrane.
– Potražnja jeste povećana, ali situacija je stabilna. Snabdevenost objekata je dobra i robe ima sasvim dovoljno. Pratimo situaciju kako bismo na vreme mogli da odreagujemo u slučaju eventualnih promena – ističu iz „Persua”.
Iz „Lidla” takođe podvlače da je u ovom trenutku snabdevenost dobra, a zalihe stabilne, zbog čega lanac prodaje nije prekinut. Objašnjavaju da je poseban fokus stavljen na domaće dobavljače, sa kojima dodatno sarađuju.

OSLONITI SE NA PROVERENO
Jedan od najčešćih razloga iz kojih pribegavamo paničnoj kupovini jeste percepcija ili očekivanje nestašice esencijalnih proizvoda, pri čemu ona ne mora biti realna. U stanju straha pokušavamo da preuzmemo kontrolu nad onim nad čime možemo, stoga su ljudi skloni pravljenju zaliha. Takođe, ne može se zanemariti i da se sledi ponašanje koje većina ispoljava, po principu mentaliteta krda/stada, kaže psihološkinja Bojana Dinić, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

– Ukoliko većina kupuje ogromne količine namirnica, benzina, medicinskih sredstava itd, procenjujemo da bismo i mi to trebali da radimo, jer mislimo da je opasnost realna. To nas dovodi do samoispunjavajućeg proročanstva, tj. začaranog kruga, jer našim ponašanjem podržavamo paničnu kupovinu – objašnjava naša sagovornica.
Dodaje da treba imati na umu da kupovina velikih količina esencijalnih proizvoda samo kratkoročno doprinosi smanjenju straha i anksioznosti.
Prema njenim rečima, ovaj tip kupovine dolazi i iz nepoverenja u druge i u sistem. Da bi se sprečio potrebno je da nadležni šalju jasne poruke građanima, da ne dižu tenziju i ne izazivaju strah. Mediji bi trebalo da strogo vode računa o načinu na koji izveštavaju o količinama proizvoda. Zadatak svih je da promovišu solidarnost i naglašavaju negativnu stranu panične kupovine, smatra Dinić.
– Kada se nađemo u situaciji da hoćemo da gomilamo stvari treba da se zapitamo: Koliko toga mi zaista treba za dnevne ili nedeljne potrebe? U tom kontekstu, možemo sebe ograničiti na jedan dodatni proizvod ili jedan litar po uobičajenoj kupovini, u skadu sa našim postojećim navikama i potrošnjom – savetuje psihološkinja.

J. Šormaz

  • ZA GORIVO ŠEST DINARA VIŠE
    Nakon zamrzavanja cena, 11. marta na snagu je stupila Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata. Kako se navodi u dokumentu, maksimalna cena određivaće se svakog petka u narednih mesec dana i po objavljivanju odmah i primenjivati. Trenutno za litar evrodizela treba izdvojiti 187,74 dinara, a za evropremijuma BMB 95 cena je 176,31 dinar (cene važe do 18. marta u 15 časova). Regostrovana poljoprivredna gazdinstva evrodizel mogu kupiti za 179 dinara po litru uz izdate kartice. Prodaja će se vršiti isključivo utakanjem u rezervoare prevoznih sredstava, navodi se u Uredbi.