TRI DECENIJE USPEŠNOG POSLOVANJA PREDUZEĆA „BEL”

Ozbiljan pristup i uporan rad vode do poverenja kupaca

Hiperinflacija, izuzetno mala primanja i nesiguran posao u državnoj firmi pre trideset godina motivisali su Duška Stanaćeva da pokrene sopstveni biznis. Zajedno sa porodicom, u iznajmljenom lokalu u Ulici Ive Lole Ribara, otvorio je prodavnicu za vodovod i grejanje „BEL”. Nakon pet godina sedište je premešteno u Miletićevu ulicu, gde se i danas nalazi.
Šireći posao zajedno sa suprugom, u ponudu „BEL”-a uključeni su oprema za kupatila i keramičke pločice. Porodična firma sada ima dve prodavnice u kojima je sedmoro zaposlenih. Od 2009. godine imaju sertifikat ISO 9001, kao i priznanja Privredne komore Srbije Excellent SME.

PREBRODILI IZAZOVE
Kako kaže Stanaćev, pre ulaska u preduzetničke vode sedam godina je radio u zrenjaninskoj Termoelektrani. Zahvaljujući iskustvu koje je tamo stekao, spreman je ušao u privatan posao.
– Otprilike sam znao šta me čeka. Državne firme su se u tom periodu zatvarale. Na našu sreću, privatni sektor preuzeo je taj deo tržišta – ističe naš sagovornik.
Ipak, nije bilo lako opstati. Trideset godina poslovanja obeležilo je nekoliko vrlo teških perioda. U trenutku otvaranja bila je hiperinflacija. Potom je poslovanje ugrozilo bombardovanje 1999, a u poslednje dve godine pandemija.
– U početku je najveći izazov bio nedostatak kvalitetne robe na srpskom tržištu zbog ekonomskih sankcija. Danas su to velike inostrane kompanije koje ulaze u Srbiju i zauzimaju sve veći deo zrenjaninskog tržišta – objašnjava Stanaćev.
Za dugoročni uspeh ključno je pratiti nove trendove i tehnologije, predano raditi, ali u prvi plan staviti kupca, smatra naš sagovornik.
– Mušterije su najbitnije u poslu. Ne želimo da prodajemo lošu robu. Naše prodavnice nude proizvode više srednje klase, odnosno srednjeg cenovnog ranga. Zbog lošeg kvaliteta izbegavamo robu koja dolazi sa Istoka – kaže Stanaćev.

GREJANJE NA GAS NAJPOPULARNIJE
Prema njegovim rečima, kupovna moć Zrenjaninaca nije velika. Sugrađani se najčešće opredeljuju za varijante grejanja za koje je inicijalno ulaganje najniže. To su konvencionalni gasni kotlovi sa panelnim radijatorima.
– Toplotne pumpe se najmanje kupuju jer su izuzetno skupe. Govorimo o ciframa od više stotina hiljada dinara za kuću od 100 kvadrata. U tom slučaju vremenski period povratka uloženog novca traje od osam do 10 godina – ističe naš sagovornik.
Osim isporuke opreme za grejanje, „BEL” nudi i usluge servisiranja gasnih, elektro i kotlova na čvrsto gorivo, kao i ugradnju sistema. Sezona radova počinje krajem avgusta kada se završe godišnji odmori, a u punom jeku je u septembru i oktobru.
– Promet pada krajem godine jer su se do tada sugrađani već opredelila kako će se grejati te sezone. Kada je u pitanju oprema za kupatila, najviše se kupuje od marta do decembra – obajšnjava Stanaćev.

Kako kaže, u Zrenjaninu je više decenija unazad prirodni gas najpoluparniji zbog komfora, stabilne cene i isporuke.
– U selima u okolini, gde nije završena gasifikacija, kao alternativa se uzima kotao na čvrsto gorivo. Uglavnom se koristi ogrevno drvo. Građani se manje opredeljuju za ugalj jer se teško nabavlja – kaže Stanaćev.

U KORAK SA TRENDOVIMA
U cilju unapređenja kvaliteta poslovanja, u narednom periodu „BEL” će se fokusirati na razvijanje elektronske trgovine. Kako Stanaćev kaže, zbog sve češće kupovine preko interneta, preduzetnici će morati da se prilagode potrebama kupaca. Prateći trendove na tržištu, naš sagovornik procenjuje da će se potrošači usmeriti ka toplotnim pumpama koje kao izvor energije koriste struju.
– Zapadne zemlje daju velike subvencije za prelazak sa gasa na električnu energiju zbog stabilnosti isporuke energenata. To sigurno očekuje i Srbiju, samo je pitanje kada će naši kupci to moći ekonomski da isprate – zaključuje vlasnik firme „BEL”.

Jovana Šormaz