POČELA JE ŠKOLA U DOBA KORONE: KOLIKO SU SPREMNI UČENICI I PROFESORI, ŠTA KAŽU DIREKTORI ŠKOLA, IMA LI BOJAZNI KOD RODITELjA…

Muke za male i velike đake

Kišni prvi septembar označio je početak nove školske godine, a osnovci, srednjoškolci, nastavnici, profesori i roditelji dočekali su ga pomalo u neizvesnosti. Da li će se poštovati sve propisane mere, na koji način će učionice biti dezinfikovane, kako deca da održe distancu, da li je trebalo da se početak godine odloži za 14 dana…? Pitanja su brojna, a odgovor jedan – radiće se u hodu i prilagođavati situaciji.
Gužvu, ushićenje đaka prvaka i njihovih roditelja zatičemo ispred OŠ „Vuk Karadžić” prohladnog utorka. Deca poziraju i mašu fotoreporteru, gledaju zbunjeno u objektiv, ali ne skidaju osmeh sa lica. A onda su se okupili u dvorištu i čekali da učiteljice, odeljenja prvog-jedan i prvog- dva, u devet časova prozovu đake da stanu u red, jedan po jedan.
Stavili su maske na lica, mahnuli svojim ponosnim roditeljima i zakoračili ka učionicama na prvi čas. Zatim nas je Slavica Nađalin, direktorka škole, ugostila u kancelariji i detaljnije uputila u plan rada.

BRIGA RODITELJA
– Prvi razred je upisalo 37 đaka u dva odeljenja i svi su krenuli u školu. Postoje drugačija pravila u odnosu na prethodne godine zbog epidemije korona virusa. Održali smo roditeljske sastanke čija deca kreću u prvi i peti razred i objasnili pravila ponašanja za učenike, nastavnike i roditelje. I ostali roditelji su dobili obaveštenja putem imejla i „zum” aplikacije na onlajn roditeljskim sastancima.
Znaju kako se čeka u dvorištu, da se u školu ulazi jedan po jedan poštujući distancu. Na pragovima su dezo-barijere, učenici i svi zaposleni dezinfikuju ruke prilikom ulaska u školu – priča Slavica Nađalin i dodaje da nije bilo priredbe za prvake kao ranije.
Prema njenim rečima, za ostale niže razrede nastava je počela u osam časova i svi đaci su došli sa maskama. U „Vuku” niži razredi idu pre podne (samo tri odeljenja su podeljena u grupe), dok će svi viši razredi raditi u grupama (jedan dan će u školu ići jedna grupa, drugi dan druga, jer ima manji broj učenika).
– Škola ima 300 đaka u 16 odeljenja i smatram da smo dobro organizovani. Svakako ćemo se u hodu prilagođavati novonastalim situacijama. Roditelji dece, koja su u višim razredima, najviše brinu kako će ispratiti nastavu kad jedan dan idu u školu, drugi ne (odnosno prate nastavu na RTS-u), ali postoje „gugl” učionice putem kojih će komunicirati sa nastavnicima i tu mogu dobiti sva objašnjenja u vezi sa propuštenim gradivom, kao i na dopunskim časovima. Đaci koriste i „vajber” grupe gde saznaju sve što im treba – poručuje Slavica Nađalin i dodaje da škola ima sjajan tim učitelja i nastavnika (njih 25) koji će zajedno činiti sve da se školska godina odvija bez problema.

U GIMNAZIJI SAMO PRVACI
Novu školsku godinu spremno su dočekali i učenici i profesori Zrenjaninske gimnazije. Negde oko 10.30 časova u holu smo zatekli samo spremačicu koja nam je izmerila temperaturu. Čas je bio u toku, a nas je čekao direktor škole Milan Radaković. Na pitanje kako protiče prvi školski dan, naš sagovornik navodi da za sada nema problema i da su pripreme za 1. septembar počele za vikend.
– U subotu smo dezinfikovali zgradu. Spremačice i pomoćno osoblje su očistili i pripremili učionice. U ponedeljak je bio prijem roditelja kako bismo ih uputili u sve propisane mere i da vide gde će im deca boraviti. Prvi razred smo podelili u dve grupe, jer su velika odeljenja. I oni koriste samo učionice u prizemlju koje nadzire dežurni profesor. Ostali razredi će prve dve nedelje slušati nastavu onlajn, a posle toga će dolaziti na blok nastavu prema određenom rasporedu – navodi Milan Radaković.
– Rano ujutru smo u učionicama otvorili prozore pre nego što su došli učenici, a na vratima je svakom učeniku izmerena temperatura i dezinfikovali su ruke. Niko nije imao temperaturu. Ista procedura čišćenja je planirana i za drugu smenu, kao i nakon sedmog časa kada se učionice čiste za sutradan.
Svi moraju da nose maske. Učenici mogu da ih skinu dok sede pojedinačno u klupi na četiri kvadratna metra. Kada su u hodniku i dok idu u toalet, maske su obavezne. Škola je dobro snabdevena maskama i dezinfekcionim sredstvima, tako da može da radi u narednom periodu.
Kako direktor Radaković kaže, roditelji najviše brinu kako će se deca snaći i kako će nastava izgledati pod ovakvim okolnostima, ali vreme će pokazati sve. Prvi čovek elitne škole u gradu ističe da su preduzeli sve neophodne mere, kao i da je roditeljima skrenuta pažnja da brinu o zdravlju svoje dece i da ne prepuste sve školi (ukoliko dete ima prehladu da ga ne puste u školu, a u tom slučaju nastavu će pratiti onlajn).
Radaković navodi da kombinovani sistem rada može da preraste u nastavu za jedan dan, a ukoliko se situacija pogorša, kompletna nastava biće onlajn, te su spremni na sve mogućnosti, jer svako odeljenje od marta ima „gugl” učionice. Takođe, Ministarstvo prosvete je ponudilo i vizire ako učenik ili neko od zaposlenih ima hroničan zdravstveni problem.
– Prvi razred je upisalo 265 učenika, a ukupno je 1.065 učenika raspoređenih u 40 odeljenja. Profesora ima 103 od kojih 39 radi u više škola. Upravo zato je bilo najteže napraviti raspored časova. Bilo je malo bojazni kako će 1. septembar početi i zbog učenika koji putuju autobusima pa nose dodatni rizik, ali za sada je sve pod kontrolom – naglašava direktor Gimnazije.

  • UTISCI MAJKE ĐAKA PRVAKA
    Sonja Ristoski je majka sedmogodišnjeg Alekse koji je od utorka učenik prvog razreda OŠ „Dr Jovan Cvijić”. Za naš list je izjavila da je i za nju i za dete 1. septembar bio poseban dan.
    – Mislim da sam bila više uzbuđena od njega. Aleksa se radovao polasku u školu. Dopadaju mu se društvo i učiteljica, čak želi da ide u boravak kako bi sve obaveze završio u školi i na vreme – objašnjava Sonja Ristoski. – Veoma sam zadovoljna uslovima u školi. Na prijemu đaka i roditelja u dvorištu svi su se trudili da održe distancu i nose maske. Odeljenja su podeljena u grupe i smenjivaće se nedeljno. Svaki đak prvak je dobio ranac i pribor (sveske, bojice, pernice) što je usrećilo mališane.

 

  • NEZADOVOLjSTVO U UNIJI SINDIKATA
    Zvonimir Jović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Valentina Nađ, nastavnica srpskog jezika u OŠ „Sonja Marinković” i portparolka Unije, Aleksandra Mažić, profesorka u EGŠ „Nikola Tesla” i Miloje Marković iz Asocijacije prosvetnih radnika Pančevo, održali su konferenciju za medije ispred Kulturnog centra u utorak, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji je počela školska godina. Naveli su i da su želeli da se početak odloži za 14 dana. O tome je najviše govorila Valentina Nađ, istakavši da 1. septembar sve zabrinjava jer su mere teško primenjive u praksi. Ona je navela da škole nisu dovoljno opremljene, te da neke ne mogu da omoguće distancu, niti imaju novačnih sredstava. Ministarstvo prosvete je prebacilo odgovornost na lokalnu samoupravu da obezbede školama sve što je neophodno za poštovanje propisanih mera. Takođe ističe da nije sigurna šta bi odlaganje školske godine donelo, a da su prosvetni radnici u teškoj poziciji jer su časovi kraći, a gradiva mnogo, da sami sve organizuju i da je nepoznanica šta činiti ako se neko dete zarazi (koga pozvati, da li svi koji su bili u kontaktu sa zareženim idu u karantin itd).
    Sa tim se složila i Aleksandra Mažić, koja je poručila da u torbi nosi sredstvo za dezinfekciju ruku, maramice, vodu za piće i toalet papir jer toga nema u školi gde radi. Profesorka ističe da nije primetila da učenici drže distancu u školi, već da su opušteni, grupisani i bez maske. Kao suštinski problem navodi to što profesori nakon održanog časa moraju da sede u učionicama dok ne počne sledeći čas i ne dođe drugi profesor i da se tako gubi dosta vremena.

Iva Isakov
FOTO: J. Drndak Njegović