POČELA KAMPANJA LOVAČKIH DRUŠTAVA: „Ne pali strnjiku”

Svake godine u Srbiji u određenim periodima godine dolazi do učestalih požara nastalih paljenjem niskog rastinja i strnih useva na otvorenom prostoru. Paljenje žetvenih ostataka na otvorenom davnašnja je primitivna agrotehnička mera kojoj poljoprivrednici protivzakonito pribegavaju kako bi izbegli neophodne troškove, ali umesto ušteda, stvaraju veliku opasnost za okolinu, zagađuju životnu sredinu, nanose štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožavaju sveukupan biodiverzitet – saopšteno je na današnjoj edukativno-informativnoj radionici „Ne pali strnjiku” koju su organizovali lovački savezi Srbije i Vojvodine (LSS I LSV) u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine održanoj u maloj sali Kulturnog centra 

Paljenjem strnjike ugroženi su čitavi ekosistemi i nanosi se velika šteta celom živom svetu, a na udaru su i zaštićena područja. U 2018. godini požar nastao paljenjem biljnih ostataka na usevima proširio se na više stotina hektara Specijalnog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara”. Goreli su tršćaci u kojima se gnezde retke vrste ptica i obitavaju druge strogo zaštićene vrste. Područje je od nacionalnog, ali i međunarodnog značaja, obiluje bogatim ekosistemom i biodiverzitetom. Nemarom i neodgovornim postupkom paljenja na otvorenom ugroženo je nacionalno i svetsko prirodno bogatstvo – naglasio je Novak Andrić, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u proteklih pet godina registrovano je preko 63.000 požara na otvorenom, među kojima i požari koji su izazvani paljenjem strnjike.

Ministarstvo zaštite životne sredine je, u okviru ukupnih aktivnosti na rešavanju negativnih pojava zajedno sa LSS pokrenulo kampanju „Ne pali strnjiku” , kako bi uticali na javno mnjenje i svest javnosti da se ova po životnu sredinu pogubna praksa prekine.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)