POČELA PROIZVODNJA NOVOG „ZRENJANINSKOG PIVA“: Oživljen brend grada na Begeju

Sa proizvodne linije pivare u Čelarevu danas su stigle prve flaše novog „Zrenjaninskog piva“. Ono je nastalo kao rezultat saradnje Grada i kompanije „Karlsberg Srbija” (Carlsberg), kako bi se obnovila pivarska tradicija Zrenjanina. Dva dinara od svake prodate flaše biće izdvojena za izgradnju nove kraft pivare u Zrenjaninu. Današnjem svečanom početku proizvodnje prisustvovali su gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, Vladimir Vava, generalni direktor „Karlsberg Srbija” i predstavnici medija.

– Imamo plan da za dve do tri godine, našom donacijom, vratimo Zrenjaninu pivaru po kojoj je poznat. To će biti jedna kraft pivara, sa proizvodnim kapacitetom od 5 do 7 hektolitara godišnje, prema procenama najveća kraft pivara u Srbiji, uzevši u obzir da standardne kraft pivare proizvode 3 do 4 hektolitra. Pivara će se nalaziti na obali Begeja, tamo gde je sve počelo za vreme Lazara Dunđerskog. Cena će biti prilagodljiva i atraktivna za sve potrošače, i nadamo se da će se ono u što kraćem roku naći među Zrenjanincima. A distribucija Zrenjaninskog piva počinje već sutra, a prve flaše bi trebalo da stignu do kraja nedelje – rekao je Vladimir Vava, generalni direktor „Karlsberg Srbija” i dodao da će pivo biti namenjeno isključivo Zrenjanincima.

Kapacitet proizvodne linije je 35.000 boca na sat. Plan „Karlsberg Srbija” jeste da pokrije 70 do 80 odsto tržišta u gradu. U kompaniji navode da je ovo jedinstven projekat.

Gradonačelnik Janjić je istakao da je danas veliki dan za Grad koji je jedan od nosilaca projekta. Pohvalivši kompaniju u Čelarevu koja će proizvoditi pivo, Janjić je rekao da su imali veliku sreću da ih je „Karlsberg” privatizovao, a time i uveo modernu proizvodnju.

– Više od godinu dana dogovarali smo se kako će ovo sve izgledati. Siguran sam da će ovo biti veliki uspeh i da će Zrenjaninci prihvatiti ovo pivo kao i ono ranije. Veliki broj građana je učestvovao u anketi što putem medija i društvenih mreža, što lično, degustacijom i ovo je njihova odluka. Očekujem da se pivo što pre nađe u rafovima svih prodavnica i kafića.

Kraft pivara će se nalaziti u prostoru stare pivare, odakle je priča o „Zrenjaninskom pivu“ i otpočela, a Grad je većinski vlasnik – naglasio je Janjić.

 

M.Malbaški

Foto: Damir Petrović