Pokemoni pojma nemaju

Piše: MILENA BEČEJAC

Šetam ja tako gradom, kad iz novog kafića na Zelenom polju, poiskakaše neki novi klinci. U rukama im mobilni telefoni, i to oni pametni, svi zure i ekran i trče u nekom samo njima znanom pravcu. U čemu je tu, zapravo, reč. Pa o novoj igri „Pokemon Go”, kojoj nisu odoleli mladi Zrenjaninci. Možete da ih vidite u bilo kom delu grada, u bilo kojoj ulici, u prodavnicama… Čim im se na ekranu, odnosno mapi pojavi neki od ovih malih virtuelnih stvorenja, idu da ga „uhvate”. Ne gledaju ni levo ni desno, hoće li naleteti na nekoga, i slično. Cilj su Pokemoni, treba ih naći. Tako klinci jure, bar nisu zalepljeni za laptop, zatvoreni u sobe. Igraju tu japansku igricu. Mladima razonoda, proizvođaču pare. Lepo svima.
Zrenjanin je dobio novu vladu, direktore nekih od ustanova kulture, članove raznih upravnih i nadzornih odbora. Vidim u tim odborima u ustanovama kulture, čast izuzecima, sede sve neki „naučnici”, sve se nešto razumeju u Muzej, u Pozorište, zaštitu spomenika kulture, a nisam ni sigurna da je njihova noga ikada kročila u ove ustanove. Možda nisam u pravu, ali… Mada, dobro, nije nam prvi put.
Od izbora, samo se govorilo o tome ko će gde, koja stranka će za svoje članove dobiti koje mesto. Čini mi se da je Nintendo mogao da smisli specijalno za naše tržište igricu „ulovi funkciju” , „ulovi” radno mesto ako prvo „uloviš” stranku koja može to da ti sredi. Svašta bi moglo da se ulovi po Zrenjaninu jer kadrovska rešenja još nisu konačna, tako da bi na mapi sličnoj onoj za Pokemone, moglo da se stavi – mesto direktora tog i tog preduzeća, pa onda ljudi krenu da ga nađu…
Možda zato i nije loše što klinci sada već igraju „Pokemon go”. Spremaju se tako za veliku svakodnevicu u kojoj će biti mesta samo za one koji se nađu u prvom trenutku na pravom mestu.
Za to Pokemoni pojma nemaju.