POPIS STANOVNIŠTVA 2022. – ELEKTRONSKI UPITNICI ZA BRŽU OBRADU PODATAKA

Svi su u obavezi da učestvuju

Na teritoriji Srbije popis stanovništva, domaćinstva i stanova počeo je u subotu, 1. oktobra. Ujutru u osam časova na teren je izašlo je 15.000 popisivača, a na području Srednjeg Banata stanovništvo će anketirati njih 298 u pet opština: Zrenjanin -196, Novi Bečej -34, Žitište -29, Sečanj -23, Nova Crnja -16. Kvalitet rada popisivača pratiće 40 instruktora čiji je zadatak bio da ih obuče pre izlaska na teren, objašnjava Dragan Kuzmić, regionalni koordinator za Srednji Banat.

BITI ODGOVORAN I DATI TAČNE PODATKE
Kako objašnjava Kuzmić, umesto kamiona i kamiona štampanih anketa, ove godine upitnici će se popunjavati elektronski. Republički zavod za statistiku razvio je aplikaciju koja omogućava da popisivači preko laptopova direktno unose podatke u upitnike, što će doprineti bržoj i lakšoj obradi informacija.
– Ova novina tražila je komplikovaniju i zahtevniju obuku. Ona je ovoga puta i za instruktore i za popisivače trajala pet dana – objašnjava naš sagovornik.
Ističe da sugrađani imaju obavezu da prime ovlašćeno lice i tokom intervjua daju tačne i potpune podatke o domaćinstvu. Popisivačima je ukazano da vode računa i u pristojno vreme obilaze ispitanike. Ukoliko neko nije kod kuće, imaju obavezu da i sledeći dan posete domaćinstvo.
Ako ni tada nikoga ne zateknu, ostavljaju poruku sa brojem telefona preko kojeg mogu da se dogovore kada im odgovara da popisivač dođe, objašnjava regionalni koordinator.
– Pitanja su mahom ista kao i u prethodnom popisu. Novo je da ćemo osim žena u fertilnom periodu sada i muškarce pitati koliko imaju dece, što ranije nije bila praksa. Upitnik sadrži i pitanja o kompjuterskoj pismenosti i poznavanju rada na računaru, odnosno o obradi teksta i kreiranju tabela, pretraživanju informacija na internetu i elektronskoj komunikaciji – kaže Kuzmić.

PRELIMINARNI REZULTATI ZA PAR NEDELJA
Prema njegovim rečima, u većem delu pitanja u padajućem meniju nalaze se ponuđeni odgovori, što će olakšati unos podataka. Međutim, naglašava da kod tri pitanja na koja nije obavezno odgovoriti, popisivači moraju striktno da prenesu odgovor ispitanika. U njih spada izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.
– Moguće je izraziti nacionalnu ili regionalnu pripadnost, npr. Banaćanin, Zrenjaninac, a u ranijim popisima bilo je i ekscentričnih izjašnjenja tipa Vanzemaljac, Marsovac, Indijanac i sl. Ipak, važno je da popisu pristupimo odgovorno, jer iz podataka koje ćemo dobiti možemo puno saznati o našem stanovništvu, uključujući i etno–kulturalna obeležja – ističe naš sagovornik.
Kuzmić smatra da je važnost podataka koji se prikupe tokom popisa nemerljiva, jer predstavlja sliku društva. Na osnovu njih planiraju se politike razvoja na nivou naseljenih mesta, gradova i opština, regiona i države. To je slika koja pokazuje koji je kapacitet i u kom pravacu može da se razvija naše društvo.
– Podaci će se svakoga dana prebacivati na centralni server. To znači da se objavljivanje preliminarnih rezultata može očekivati već po okončanju popisa, jer će zbog povezanosti laptopova sa serverom obrada biti kraća nego ranije – rekao je na kraju Kuzmić.
Popis traje do 31. oktobra.

J. Šormaz