POSLEDNJE OVOGODIŠNJE ZASEDANJE LOKALNOG PARLAMENTA

Prihvaćen deficit od milijardu dinara

Usvajanje budžeta za 2022. bila je prva i najvažnija tačka od skoro stotinu koliko ih je bilo predloženo na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine u petak, 18. decembra, u Kulturnom centru. Odbornici vladajuće većine hvale planirane investicije, dok opozicija pita zašto je za sport opredeljeno više novca nego za zdravstvo. Postavljena su i zanimljiva odbornička pitanja koja se i ovoga puta ostala bez odgovora.

BUDŽET: RAZVOJNI ILI POTROŠAČKI?
U gradskoj kasi, kako je predviđeno, trebalo bi da bude 6,38 milijardi dinara, za razliku od prošlogodišnjih 4,4 milijarde. S obzirom na to da je u avgustu 2021. nakon rebalansa budžet povećan na 6,4 milijarde, može se reći da većih promena nema.
Gradonačelnik Simo Salapura je objasnio da je projektovani iznos realan zbog konstantnog rasta priliva po osnovu poreza na zarade, kao i većeg novca od Republike i Pokrajine.
Prvi čovek Grada je istakao i da je veoma bitno to što je 20 procenata budžeta opredeljno za investicije (izrada projektno-tehničke dokumentacije, planova detaljne regulacije, rekonstrukcije saobraćajnica).
– U pitanju je 400 miliona dinara, što je rekordno. Jedan deo tiče se infrastrukturnog opremanja lokacija za industriju i privredu. Deo smo kroz kredit i sopstvena davanja opredelili za izgradnju kanalizacije u selima i bušenje bunara – objasnio je Salapura.
Dodao je da se krajem ove godine očekuje da će dobiti i 510 miliona dinara za zamenu vodovodnih cevi na teritorijama četiri mesne zajednice, kao i za izgradnju merno-regulacionih uređaja koji će meriti utrošak vode.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju