POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI NA PROJEKTU „CIRCLE“: Zrenjanin će dobiti cirkularnu laboratoriju za upravljanje elektronskim i elektičnim otpadom

Svrha memoranduma je da uspostavi, olakša i poboljša saradnju između potpisnika memoranduma i definiše mehanizme saradnje u okviru projekta CIRCLE, kojeg finansira Evropska unija u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, sa ciljem unapređenja i širenja znanja o praktičnoj održivosti principa cirkularne ekonomije, kroz zajednički pristup koji uključuje poslovne subjekte, administrativne i finansijske organizacije, kao i civilno društvo u urbanim sredinama, gde se proizvodi najveća količina otpada i gde se istovremeno mogu primeniti inovativno cirkularni poslovni modeli, istakla je Irena Živković, direktorka centra za društveno-ekonomski razvoj Banat (RCR Banat).

Memorandum su danas u baroknoj sali Gradske uprave potpisali saradnici, odnosno korisnici projekta: Grad Zrenjanin, Eko-metal” d.o.o, JKP Čistoća i zelenilo”, Fakultet za primenjenu ekologiju Futura”, Tehnički Fakultet Mihajlo Pupin“, Zrenjaninska gimnazija, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“, Tehnička škola Zrenjanin I četiri osnovne škole iz Zrenjanina: Petar Petrović Njegoš”, Sonja Marinković”, Đura Jakšić” i Žarko Zrenjanin”.

Prema rečima Irene Živković, kroz projekat će biti uspostavljene cirkularna laboratorija u svim državama učesnicama (Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Grčka, Crna Gora i Srbija). Što se tiče Srbije, cirkularna laboratorija biće uspostavljena u Gradu Zrenjaninu sa ciljem održivog upravljanja elektronskim i elektičnim otpadom.

– Kasnije će se realizovati različite pilot akcije koje podrazumevaju škole sa teritorije Grada. To će značiti prikupljanje, transport i odlaganje električnog i elektronskog otpada – objasnila je Živković i dodala da se sve ove aktivnosti ne bi desile bez podrške Grada Zrenjanina, kao i ovlašćenog opetareta Eko-metal” iz Vrdnika. Takođe se uključilo i JKP „Čistoća i zelenilo“, koje je krucijalno za dalje aktivnosti na ovom projektu.

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju lista „Zrenjanin“