OPROŠTAJ OD BRANKE JAJIĆ: Simbol novinarstva i Grada

Novinarka neiscrpne energije, urednica sa jasnim stavom i spremnošću da brani svoje ideje, učesnica brojnih gradskih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija i humanitarnih akcija – sve to staje u jedno ime – Branka Jajić.
O njenoj bogatoj karijeri i osobinama koje su je krasile govorili su danas na komemorativnom skupu Jelena Jajić, Brankina kćerka, Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara S
rbije i Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“.
– Branka je bila žena ogromne energije, rado je prihvatala pozive da učestvuje u našim akcijama, davala je korisne savete, nije se libila i da kritikuje i kaže svoje mišljenje. Njeno doprinos lokalnoj sredini je nemerljiv, zbog toga je i dvostruki nosilac Nagrade
Grada – za doprinos novinarstvu i kulturi – istakao je, između ostalog, gradonačelnik Salapura.

Nino Brajović je ukazao na to da je Branka Jajić bila ne samo aktivna članica Udruženja novinara Srbije, nego da je i u jednom periodu bila i članica Uprave.
– Ona je poštovala svoje kolege, zalagala se za slobodu pisane reči. Bila je pozitivna, vredna i odlučna, pobedila je strah,
cenzuru i autocenzuru – rekao je Brajović.


Dalibor Bubnjević je podsetio na Brankinu bogatu biografiju i novinarsku karijeru, rekavši da njeno delo neće biti zaboravljeno.
– Branka je simbol novinarstva i lista „Zrenjanin“. Njeno ime je jedno od onih po kojem se prepoznaje i naš grad – kazao je Bubnjević.
Posebno emotivan momenat bio je kada je Jelena pročitala pesmu „Samo ti“, koju je Branka 1985. godine posvetila svojoj kćerki jedinici.

Jelena Se zahvalila svima koji su porodici uputili reči utehe i ohrabrenja i koji su biranim rečima govorili o njenoj majci i evocirali uspomene na nju.
Komemorativnom skupu prisustvovali su članovi porodice, kolege, prijatelji i poštovaoci Branke Jajić.

B. M.

Foto: J.Nj.Drndak