POVEĆANA POTRAŽNJA NA ZELENOJ PIJACI U ZRENJANINU

Rasadi voća pune gradske i seoske bašte

Kupio sam tridesetak stabala rasada lešnika, jabuka, krušaka i kajsija. Želim da ih zasadim u kućnu baštu u Jankovom Mostu. Prava je šteta što su seoske bašte ostale poslednjih godina bez voća. Pokušaću ovim zasadima da oživim voćarstvo i da naredne godine još više obogatim te površine koje su bogom date za podizanje manjih, kućnih plantaža – kaže nam Ljubomir Stankov, koga smo sreli na zrenjaninskoj zelenoj pijaci u prodajnom prostoru Rasanika „Smiljković plus” iz okoline Kruševca.
I dok je Ljubomir dobijao stručne savete kako zasaditi i negovati mlada stabla, vlasnik ovog rasadnika nije propustio priliku da ukaže na još neke bitne činjenice.
– Duže od trideset godina naša porodica ima stalno prodajno mesto rasada i to oko 50 vrsta različitog voća i još tridesetak kalamljenog. Godišnje proizvodimo i na tržište plasiramo oko 100.000 mladog rasada širom zemlje, a dosta i izvozimo. Ovog proleća u Zrenjaninu vlada povećana potražnja za sadnicama voća i ovo su nekako i poslednji dani kada stablo valja spustiti u zemlju.
N. Božović

Opširnije u štampanom izdanju