POVODOM SVETSKOG DANA DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI URUČENE PLAKETE

Atila Rac primer humanosti

Priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, koji su „dragocenu tečnost” dali 100, 75 i 50 puta, kao i plakete „Široko srce” nedavno su uručene povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u gradskoj kući.
Saša Santovac, zamenik gradonačelnika je podsetio na značaj ovog humanog gesta i potrebu podizanja svesti svakog pojedinca o pomoći drugim ljudima kada je to najpotrebnije.

POMOĆ UVEK POTREBNA
Priznanje Crvenog krsta Srbije za 100 i 75 puta datu krv uručio je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika. Atila Rac krv je dao tačno 100, a „tečnost koja život znači” 75 puta dali su Darko Čobanov, Tibor Liptak i Zoltan Lenart.
– Krv sam počeo da dajem dok sam bio u vojsci u Nišu. Tek tada sam skupio hrabrost. Sada, iz ove perspektive, žao mi je što to nisam učinio ranije, to vreme ništa ne može nadoknaditi, a svaka jedinica krvi je dragocena. Primer mi je bio moj profesor Andrija Tihi, višestruki davalac krvi. Bio je slep i jednom prilikom me je zamolio da mu pomognem da ode do bolnice kako bi dao krv. Upoznao me je sa ovim plemenitim činom i svojim primerom motivisao da i sam postanem dobrovoljni davalac – ispričao je Atila Rac kako je započeo svoje humano delo.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju