Praznicul obiceiurilor de iarnă la ediția a XXII-a, lansare de cărții, expoziţie de caligrafie și fotografii

Manifestarea „Colindele la vatra dorului” tradițional organizată la Torac

Ediția a XXII-a a tradiţionalului Praznic al obiceiurilor de iarnă „Colinde la vatra dorului”, organizat de Fundaţia – Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina împreună cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina a avut loc sâmbată 14.decembrie la Torac. Ca şi la fiecare nouă ediţie, Festivităţile de Iarnă au început la bisericuţa-muzeu din lemn din cadrul complexului etnografic „Casa bănăţeană”, cu o slujbă de binecuvântare a manifestării.
La ora 12, în Biserica ortodoxă din Toracu-Mare au avut loc „Colindele la vatra dorului”, eveniment la care au participat grupuri de colindători copii, elevi şi adulţi. Ediţia a Praznicului Obiceiurilor de Iarnă, a fost inaugurată de prof. Todor Doru Ursu, care i-a salutat pe participanți. Ediția de anul acesta a început cu Lansarea albului monografic „Societatea Română de Etnografie și Foclordin Voivodina” ,volumul I de Costa Roșu,care a fost prezentat de Nicu Ciobanu directorul C.P.E. Libertatea și Lansarea celor două monografi ale Editurii Fundației și Editurii ICRV. autori Costa Roșu și Adrian Negru, prezentată de Camelia Bugar coordonatoare a departamentului ICRV. Au fost inaugurate și două expoziții „ Expoziția de fotografii ale juristului Marius Roșu, Bisericile Ortodoxe Românânești din Banatul sârbesc” prezentată de Doru Ursu și expoziția de caligrafie prezentată de autor, Daniel Susa din Uzdin.
La ediția a Praznicului Obiceiurilor de Iarnă din anul acesta au participat grupurile de colindătorii de la Şcoala Generală „Dr. Aleksandar Sabovljev” din Ecica, instruiţi de Filip Baloș și Lavinica Brenda, Grupul de femei al B.O.R. din Ecica, instructor PR.Prot.Gabriel Bandu, colindătorii de la Şcoala Generală „George Coşbuc” din Torac, instruiţi de Marina Ursu și Marieta Bure, grupul de colindători al BOR din Toracu-Mic, instruiți de preotul Emanuil Mojic, corul al B.O.R. din Toracu Mare, dirjor George Jurma , grupul de colindători al Societăţii Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin (dirijor Crăciun Creţu), Ansamblul vocal instrumental de muzici tradiționala din cadrul disciplinelor de folclor a Facultăți de MUzică din Timișoara și corul mixt al Asociației pentru artă și cultură Românescă „Vichentie Petrovici Bocăluț”din Torac, dirijor Todor Doru Ursu.
În anul 1997 a luat naştere „Praznicul Obiceiurilor de Iarnă”, care în fiecare an adună grupuri de colindători cu scopul păstrării sfintelor colinde, datini şi obiceiuri de iarnă, de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, moştenite din bătrâni. Pe lângă reprezentanți Fundației și a Institutului, au fost prezenți și reprezentanți presei scrisă și televiziunea. Sâmbătă 21 decembrie în sala Căminului Cultural din Torac v-a avea loc „Concertul de Colinde” la care vor participa soliștii vocali acompaniați de Orchestra de muzică populară a românilor din Voivodina precum și corul mixt al Asociației pentru artă și cultură Românescă „Vichentie Petrovici Bocăluț”din Torac.

M. V.