PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ U POSETI SREDNJOBANATSKOM OKRUGU – „BUDUĆNOST SRBIJE” U ZRENJANINU

Kamen temeljac za najveću investiciju u Vojvodini

U Slobodnoj zoni Zrenjanin prošle subote je, tačno u 10 časova i 18 minuta, kako nalaže feng šui, počela svečanost polaganja kamena temeljca, odnosno izgradnja fabrike guma, najveće investicije u Vojvodini. Vrednost radova je više od 900 miliona dolara. Događaju su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, predsednik kompanije „Šangdong Linglong tajer internešnal” Vang Feng, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, ministri Siniša Mali i Goran Knežević, i potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević.
Predsednik Vučić se okupljenima obratio rečima:
– Veoma sam ponosan što ćemo ovu fabriku, najveću u poslednjih 50 godina, podići ljudima u Banatu i Zrenjaninu. To nije samo 1.200 novix radnih mesta, već više novca za izgradnju puteva, šetališta, pozorišta i druge infrastrukture – naglasio je predsednik Vučić. Nije lako ni zamisliti fabriku na 500 hiljada kvadratnih metara pokrivenog prostora.


Predsednik se ovom prilikom zahvalio predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu na, kako je rekao, razumevanju i odluci da ovu modernu fabriku podigne baš u našoj zemlji, iako Srbija nije bila prva destinacija gde su Kinezi planirali da podignu ovu fabriku. „U igri” da dobiju ovu značajnu investiciju su bile i Poljska i Rumunija. Predsednik je ocenio da će ova fabrika ponovo načiniti Banat jednim od industrijskih lidera u Srbiji, s tim što su pregovori o otvaranju još dva nova pogona u vrednosti od 400 miliona dolara već u poodmakloj fazi.
U svom govoru predsednik se zahvalio i brojnim kinekim i srpskim ekspertima koji su svoj deo posla na pripremi ovako složene investicije uradili besprekorno i – brže nego što se to u početku očekivalo. Najavio je i pokušaj da se izdejstvuje i dolazak „Folksvagena” u našu zemlju, tim pre što kineska kompanija isporučuje auto-pneumatike za ovog i mnoge druge gigante industrije automobila.

 

Na brojne sastanke i naporan rad koji je usledio odmah po prvim informacijama da se može očekivati veliki investitor, osvrnuo se i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
– Pre dve godine, kada smo imali prve kontakte, moji saradnici i ja nismo ni sanjali sa koliko ozbiljnim ljudima ćemo sarađivati. Posle ovog dana ništa neće biti isto. Zrenjanin će ponovo biti među industrijskim liderima u našoj zemlji. I kroz 10 – 20 godina ovaj dan će se pominjati kao dan preokreta – ističe gradonačelnik Janjić.
Ambasadorka NR Kine u našoj zemlji gospođa Čen Bo je, pored osvrta na istorijski utemeljeno prijateljstvo naroda Srbije i Kine, parafrazirala i misao velikog Miloša Crnjanskog da su „Srećni oni narodni koji gledaju u budućnost”, poželevši to srpskom i narodima Kine.
Okupljenima su se obratili i predstavnici partnera kineske kompanije iz Nemačke i Holandije.


Posetu Srednjobanatskom okrugu predsednik je nastavio u Lazarevu, gde je posetio lokalni sajam meda, nakon čega se obratio okupljenim meštanima:
– Ne želim da koristim teške reči, ali u vreme prethodne vlasti za pet godina minimalna cena rada povećana je sa 150 na 155 evra. Naš narod zna kako je tada živeo, a kako živi danas! Zbog toga mi imamo toliku podršku za mere koje sprovodimo ovde, ali i u drugim krajevima Srbije – rekao je predsednik Vučić.
Nakon Lazareva, Aleksandar Vučić je posetio Opštinu Sečanj, Žitište i Novi Bečej. Posetu Srednjobanatskom okrugu predsednik Vučić je završio velikim mitingom koji je organizovan ispred gradske kuće u Zrenjaninu. On je tom prilikom rekao:
– Srbija je danas mnogo drugačija, bolja zemlja nego pre šest, sedam godina. Rezultati naše politike vide se u novim fabrikama, putevima, sigurnoj i punijoj državnoj kasi… Kineske investicije doneće napredak Banatu kakav možda ne možemo ni da sagledamo, a građani ovog dela Srbije su zaslužili boljitak zato što je Banat godinama siromašio, slično kao i južna Srbija.
Predsednik Srbije najavio je i skori nastavak saradnje sa ruskim partnerima na izgradnji gasovoda, što će biti novi impuls industrijalizaciji naše zemlje.


Predsednik Vučić se u svom govoru osvrnuo i na predstavnike opozicije i tom prilikom je rekao:
– Za pet godina su podigli minimalac sa 150 na 153 evra, a sada kažu da bi ga podigli na 350 evra, a ja ih pitam zašto to nisu učinili kada su imali priliku. Za tih pet godina ostavili su 400 hiljada građana bez posla, dok smo mi, sa druge strane, u ovom prvom kvartalu ostvarili suficit budžeta od 300 miliona evra, to znači veće plate i penzije. Narod to prepoznaje i zato će to pokazati na sledećim izborima, na kojima ćemo još ubedljivije da pobedimo.


Okupljenima se obratila i premijerka Ana Brnabić, koja je među najveće uspehe Vlade Srbije uvrstila završetak Kliničkog centra u Nišu, i skori završetak sličnog kliničkog centra u Novom Sadu.
­- Bilo koje mesto u našoj zemlji da posetim, vidim da dela govore više od reči. Ne treba ja da dokazujem Smederevcima i Boranima da im je ova Vlada spasla deset hiljada radnih mesta, egzistenciju više desetina hiljada ljudi. Oni mi to odmah, u prvom minutu razgovora, sa olakšanjem kažu – ističe premijerka.
Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i prvi čovek Saveza vojvođanskih Mađara, istakao je da su odnosi srpskog i mađarskog naroda u poslednjih 15 godina sve bolji. On je pomalo zamerio svojim sunarodnicima što nisu došli sa nacionalnim zastavama na skup, jer na to po zakonu imaju pravo.
Ž.Mišić – M. Stojin