Prelazak na organsku poljoprivredu moguć i isplativ

– Prelazak na organsku poljoprivredu moguć je i isplativ, a na poršinama koje tri godine nisu bile obrađivane, i onima koje su odavno u parlogu – brz. Za sertifikaciju tog zemljišta dovoljno je samo šest meseci – ovako je vlasnik DOO „Jovanjica“ iz Stare Pazove, najznačajnijeg domaćeg proizvođača i distributera organske hrane i repromaterijala za njenu proizvodnju, Predrag Koluvija, predstavio mogućnosti saradnje sa poljoprivrednicima sa ovog područja. Radni sastanak na ovu temu održan je danas u multimedijalnoj sali gradske uprave Zrenjanina.

prelazak-na-organsku-proizvodnju-predrag-kluvij-vlsnik-jovanjice

Nekoliko iskusnih poljoprivrednika, između ostalih Jožef Bakoš iz Lukinog Sela i predstavnici „Carske bašte“, izjavili su da je deo njihove proizvodnje blizak organskoj. Od problema oko punog uvođenja organske proizvodnje ističu nespremnost velikog broja ljudi da, iako su zarade pristojne, radi u poljoprivredi. Poznato je da ova proizvodnja iziskuje više fizičkog rada od konvencionalne.

Sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća Beograda, Dragomir Petronijević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, i direktorke Poljoprivredne stručne službe i Srednje poljoprivredne škole, Kristina Salapura i Milica Damjanović Tomin.

M. S-n.