PRIJAVLJIVANJE POLJOPRIVREDNIH POVRŠINA ZA DODELU SUBVENCIJA: Na 20 hektara po 5.200 dinara

 

Prijavljivanje površina koje obrađuju poljoprivrednici, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, počelo je danas u jedinicama Ministarstva finansija. U Zrenjaninu, radi se o zgradi nekadašnje SDK.

Isti posao obavlja se i u sedištima opština Srednjobanatskog okruga: Žitištu, Novoj Crnji, Sečnju i Novom Bečeju.

Prijavljivanje obradivih površina oko 16.000 poljoprivrednih gazdinstava, koje prepoznaje statistika, u Okrugu je obavljeno prošlog meseca.

Zvaničan statistički podatak u veličini poljoprivrednog zemljišta u Okrugu je, po popisu obavljenog pre sedam godina – 261.500 hektara.

Po gazdinstvu se dodeljuje po 5.200 dinara do površine od 20 hektara.

Pred zgradom SDK zatičemo iskusnog stočara Sredoja Nedeljkova iz Tomaševca.

– Obrađujem više od ovih 20 hektara, ali na njih mi ne sleduju subvencje. Kamo sreće da su ostale na 14 hiljaka, koliko su iznosile do pre sedam osam godina. Meni lično ovo će biti dovoljno jer biljnu proizvodnju održavam u skladu sa stočarstvom, a imam desetak muznih kvara i pedesetak ovaca – kaže Sredoje Nedeljkov iz Tomaševca.

Njegov prijatelj Milan Stajić iz Zrenjanina posao oko prijave površina i zahteva za subvencije prepustio je sinu:

– Neka ovu petljanciju odrade mlađi. Ja sam tu da popunim papire za zemljoradničku penziju, koju ću primati od kraja aprila. Oko 11 hiljada mesečno za 35 godina paorskog rada. Sjajan dodatak na ovako mršave subvencije. Posvetio sam mu se posle devet godina rada kao bagerista u Vodoprivrednom predzeću Dunav Tisa Dunav. Ne bih ga napustio da mi iznenada nije preminuo otac pa sam postao glava kuće – kaže Stajić.

Velik broj poljoprivrednika nezadovoljan je nivoom direktnih novčanih davanja iz agrarnog budžeta – po hektaru. Ovaj novac je po pravilu bio usmeravan na subvencionisanje cena dizel goriva. Stav zemljoradnika je da je to bilo bolje rešenje od sadašnjeg usmeravanja agrarnog budžeta na određene projekte. Subvencionisano gorivo znači kvalitetno obrađeno zemljište, znajući kojim se temom kvalitet zemljište degradira.

M. S-n.

Foto Ž.M.