PROBLEM PARKIRANJA U MALOJ AMERICI SE NE MOŽE ZANEMARITI

Kapaciteti postoje, ali potrebne su investicije

Veliki broj obrazovnih ustanova, državnih institucija, brojni stambeni kompleksi (završeni ili u izgradnji) uzrok su gužvi u naselju Mala Amerika. Zbog ovakve situacije došlo je do tromosti smenjivanja zaustavljenih vozila i nemogućnosti nalaženja mesta za parkiranje koju prate sve češće žalbe građana, kažu u JKP „Pijace i parkinzi”.

NEMA SIGURNIH MESTA
Stanovnicima ovog dela grada problem prave korisnici fakulteta i škola u blizini koji parkiraju pored zgrada, zbog čega stanari ostaju bez parking mesta. Ova lokacija pogodna je i za posetioce državnih institucija koji zauzimaju i prostor koji nije namenjen za parkiranje, čime se u ulicama stvaraju zakrčenja.
Čest prizor su i vozila na zelenim površinama pretvorenim u blato koje dodatno prlja ulice. Mesto nije osigurano ni vlasnicima garaža, jer su ispred ulaza često parkirana tuđa vozila, navode stanari u kritikama upućenim nadležnima.
– Problem parkiranja je takvog karaktera da će njegovo nerešavanje dovesti do niza socijalno-komunalnih problema. On se ne može „staviti pod tepih” ili se rešiti taktikom zabijanje glave u pesak. Vidljiv je, merljiv, kontinuiran, iritantan, a možda i nerešiv u idealnom smislu – ocenjuje Goran Starčević, v.d. direktora „Pijaca i parkinga”.
Iako Zrenjanin ima strategiju za rešavanje problema, ono je izuzetno skupo. Izgradnja nadzemne garaže, sa potrebnim sistemima, košta oko 40 miliona dinara, ocenjuju iz ovog komunalnog preduzeća. Takođe dodaju da bi se i postojeće površine mogle prilagoditi nameni parkiranja.
– Prostora za izgradnju novih parkinga ili organizovanja postojećih površina ima. Za to su neophodna finansijska sredstva koja nisu nimalo beznačajna, a o njihovom projektovanju i izgradnji stara se Gradska uprava, dok je naš zadatak da njima upravljamo – objašnjava Starčević.

ZLOUPOTREBA BESPLATNOG PARKINGA
Iz Mesne zajednice (MZ) „Mala Amerika” kažu da najviše problema imaju građani čiji se stanovi nalaze na početku ulice Rada Končara. Po njihovom zahtevu, kako kaže Snežana Jonjev, sekretarka MZ, ranijih godina obraćali su se nadležnima i nezvanično saznali da postoji nacrt za projekat novog parkinga, ali da plan nije jednostavno realizovati zbog nedostatka sredstava.
– Građani su dali i predlog gde bi nova mesta mogla da se obezbede. Trenutno nemaju gde da parkiraju, prinuđeni su da se snalaze, a neki čak iznose i stolice kako bi zauzeli parking mesto – kaže Jonjev.
Zbog blizine centra grada i državnih institucija vozači koriste Malu Ameriku kao besplatno parkiralište. Usled nepropisno parkiranih vozila često je dolazilo i do blokiranja saobraćaja. To je nakon žalbi građana privremeno rešeno patroliranjem nadležnih i kažnjavanjem, ali problem se opet ponavlja, ističu iz MZ „Mala Amerika”.
Da broj automobila u vlasništvu stanara konstantno raste, primetio je žitelj naselja, Srđan Kotarica, zabrinut da će problem biti još veći završetkom gradnje dve zgrade u blizini. Mnogi, kako bi izbegli plaćanje parkinga dolaze ispred njihovih ulaza. Isti problem, ističe, imali su i sugrađani koji žive blizu SUP-a, ali su oni, za razliku od njih, na osnovu adrese uspeli sebi da obezbede mesta za vozila, objašnjava Kotarica.
U obraćanju JKP „Pijace i parkinzi” stanari su kao rešenje problema predlagali uvođenje blokovskog parkiranja. Na ovaj način bi se po povoljnim cenama obezbedila parking mesta stanarima, dok bi oni koji dolaze sa strane morali da plaćaju parking skuplje od proseka. To bi, veruju i nadležni, rasteretilo ovaj deo grada i delimično rešilo ovaj problem, kaže Kotarica.

  • LAVIRINT ZA PEŠAKE
    Planiranje novih stambenih kompleksa u Maloj Americi zabrinulo je sugrađane koji su na našoj Fejsbuk stranici izrazili brigu o nedovoljno dobrom planiranju.
    – Svuda stanovi, a nigde parkinga, zelenih površina, dečjih igrališta…- napisao je Srđan Ilijev.
    Spomenka Vojvodić zapazila je da je kretanje pešaka otežano, trotoari su u lošem stanju, a u delovima koji nisu, kaže, vozila su na njima.
    – Ni pojedinačno pešaci ne mogu da prođu, o kolicima ni da sanjamo. Da, nedostaju parking mesta, ali nedostaje i primena raspoloživih kaznenih mera za prekršioce – prokomentarisala je Vojvodić. Dodale je da sumnja da će i infrastrukturna mreža biti preopterećna, sa čime se složio veliki broj sugrađana.

J. Šormaz