RADOŠ PEJOVIĆ O NOVOJ FUNKCIJI I DEMOGRAFSKIM PITANJIMA

Poznato političko lice i od nedavno član Srpske napredne stranke (SNS) Radoš Pejović postavljen je na mesto vršioca dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Oženjen je i otac troje dece. U javnosti je poznat kao neko ko se zalaže za porodicu kao najvažniju ćeliju društva i tradicionalne vrednosti. Za naš list, Pejović je govorio o predstojećim aktivnostima, planovima i izazovima koji ga čekaju.

Oduvek ste se zalagali za porodične vrednosti. Da li ćete u tom pravcu nastaviti i na novoj poziciji?
– U narednom periodu ću se najviše zalagati da saberem sve suštinske probleme sa kojima se susreće obična porodica danas i da iznađem rešenje za njih. Plan mi je da obiđem sve opštine na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, da razgovaram sa predsednicima opština i njihovim saradnicima i da zajedno sagledamo glavne probleme sa kojima se suočava savremena porodica, ali i društvo u celini. Oni nigde nisu isti. Neki grad ima potrebu za više dečijih igrališta, negde je problem sa ishranom u vrtićima, negde je previše porodica gde niko nije zaposlen….. Moja je obaveza da temu porodice nametnem kao važnu i neophodnu za bolji život svih građana. Siguran sam da lokalne samouprave imaju dovoljno novca u budžetu, samo je potrebno da se nađe pravi model i ta sredstva ulože u brigu o porodici.

Šta je do sada preduzeto u oblasti socijalne politike, demografije i ravnopravnosti polova na nivou Pokrajine, ali i Grada Zrenjanina?
– Na teritoriji APV je doneto nekoliko kvalitetnih mera. Kao prvo, pokrajina dodeljuje 15 hiljada dinara mesečno u vidu materinskog dodatka, nezaposlenim majkama, u porodicama gde se rodi treće i četvrto dete u trajanju od dve godine. Kao drugo izdvaja se 200 hiljada dinara parovima za vantelesnu oplodnju plus još 40 hiljada za zamrzavanje embriona. Prednost u odnosu na Republiku je ta što je pomerena starosna granica, pa sada mogu da konkurišu žene do 45 godina starosti, dok je na nivou Republike do 43 godine. I treće, a možda i najvažnije, pokrajina dodeljuje sredstva za kupovinu, adaptaciju, rekonstrukciju ili dogradnju stambenog objekta za porodice gde se rodi treće ili četvrto dete u visini do milion i dvesta hiljada dinara. Ako smem da budem ličan, prijatno sam iznenađen onim što je Zrenjanin uradio po pitanju demografije i verujem da mnogi ne znaju, koliko se zapravo ulagalo u natalitet. Grad daje jednokratnu pomoć porodiljama za prvo i svako naredno dete uključujući i pakete za novorođenčad. Dodeljuju se autosedišta novorođenim bebama. Pruža se finansijska pomoć za vantelesnu oplodnju. Dodeljuju se učeničke stipendije, kao i naknada troškova prevoza učenika osnovnih i srednjih škola. I veoma bitno, pružaju se savetodavno terapijske i socijalno edukativne usluge, bračno savetovalište, podrška parovima u postupcima BMPO (biomedicinski potpomognuta oplodnja), kao i mnoge druge pronatalitetne mere. I kao poslednje, Zrenjanin je prvi grad u Vojvodini koji će uvesti kartice „Tri plus”, koje pružaju mnoge pogodnosti za porodice sa troje i više dece.

Šta očekujete u narednom periodu u oblasti i na položaju gde ste postavljeni?
– U narednom periodu očekujem da se tema porodice nađe u centru društveno-političkih dešavanja. Siguran sam da neće biti lako, ali daću sve od sebe da porodica kao institucija doživi bolje dane. Tema demografije je, pored ekologije i zdravstva, jedna od najvažnijih savremenih evropskih tema, koju moderna politika sve više prepoznaje. Povezaćemo se sa svim najvažnijim porodičnim organizacijama u zemlji i svetu, a budući da sam bio učesnik Svetskog kongresa porodica, nastaviću još ozbiljniju saradnju sa njima. Moj plan je naravno da krenem od svog rodnog grada Zrenjanina, jer kako mogu da pomognem drugim sredinama, ako svoje naselje, svoje komšije, svoj grad ne stavim na prvo mesto. Ono što mene posebno raduje je to što su vodeći ljudi APV prepoznali temu porodice kao izuzetno važnu i što je potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica maksimalno podržao razvoj porodične politike.

Miroslava Malbaški