RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA AKADEMSKOG SLIKARA VIORELA FLORE DOSTUPNA ZRENJANINCIMA

U čast 50 godina umetničkog staža i u slavu života

Definicija umetnika se menjala kroz vreme. Za jedne oni su bili sluge tame, dok su drugi tvrdili da je talenat koji imaju dar od Boga. Karl Gustav Jung kaže da je to pojedinac koji ima moć da dopre do kolektivnog nesvesnog, praiskonskih arhetipova čovečanstva i da ih kroz delo prikaže ljudima. U ovakvom objašnjenju se najviše mogu prepoznati slikari, a njihovi radovi oduvek su privlačili najviše pažnje.
Naš sugrađanin, likovni umetnik i profesor Viorel Flora, može se pohvaliti posebnim talentom, vanvremenskim temama koje je obrađivao, brojnim motivima koji se nalaze na njegovim platnima, modelima koji su mu pozirali. Nedavno je proslavio značajan jubilej – 50 godina priznatog umetničkog staža i 70 godina života. Tim povodom je u Kulturnom centru, u četvrtak, 24. marta, otvorena njegova retrospektivna izložba. Postavka je dostupna javnosti do 12. aprila.

SPOJ TRADICIJE I MODERNOSTI
Publika ima priliku da vidi određen broj slika i crteža koji su nastali u različitim periodima umetnikovog stvaranja, a sastavni deo izložbe čine i brojne fotografije iz privatnog života. O svom velikom kolegi i prijatelju, ali i univerzalnosti njegovog celokupnog stvaranja govorio je Aleksandar Aca Kačar, akademski slikar. Zajedno su držali časove, a bezbroj đaka je prošlo kroz njihovu školu slikanja.
– Kada pričam o Flori ne želim da odvajam umetnika od čoveka, jer je u svemu perfektan; kao drug, ličnost, profesor, slikar. Sve što publika ima priliku da vidi nije nastalo preko noći. Dela, koja su pred Zrenjanincima, plod su dugogodišnjeg, predanog rada, jer ne prođe dan, a da Flora ne slika.
Kao umetnik, neguje tradicionalne vrednosti u koje unosi deo savremenog izražavanja. Često mi, slikari, potenciramo da četkica kojom radimo mora biti drvena kako bi energiju koju nosimo u sebi preneli na platno, a preko njega na posmatrača. Flori to uspeva. Njegove slike zrače upravo njome i zato su dopadljive svakome ko stane ispred njih, pažljivo se zagleda i maksimalno im se prepusti – objasnio je Kačar.

Pomenuo je da su mu uzori Hijeronimus Boš, Albreht Direr, Jan van Ajk, posebno nadrealisti koje predvodi Salvador Dali. Njegov svet, dodao je Kačar, formirao se pod takvim uticajem. Kod Flore postoji, istakao je naš sagovornik, velika i duboka imaginacija, maštovitost, spoj nespojivog na prvi pogled, koji tek postaje jasan kada se u njega zagledate i razmislite. Njegove slike se poput knjiga „čitaju”.

VELIKI HUMANITARAC
– On je čovek-fotoaparat, jer može da nacrta i naslika zaista sve što njegovo oko vidi i zapazi. Da bi do toga došao prevalio je dug, težak i trnovit put. Neretko je bivao i osporavan, ali sve je to sastavni deo jednog takvog života kakav je Florin. Ovaj prostor je mali i jedna izložba nije dovoljna da obuhvati njegovo celokupno stvaralaštvo – rekao je Kačar.
Borislav Umićević, vlasnik kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering) ljubitelj i pokrovitelj umetnosti, dugogodišnji je Florin prijatelj. Pre osam godina, zajedno su pokrenuli humanitarnu likovnu koloniju. Sabira i okuplja lokalne stvaraoce, a prodajom radova novac se donira onima kojima je najpotrebniji.

– S ponosom možemo da kažemo da u našem gradu živi i stvara više od sto slikara. Objektivno, vrlo teško žive, jer su skromni i izuzetni ljudi. Floru znam iz momačkih dana. Nas dvojica smo generacija. Njegov jubilej je, na neki način, i moj. Delimo mnoge zajedničke trenutke koji se ne zaboravljaju.
Nosilac svih aktivnosti je kroz umetničku koloniju. Harizmom privlači ljude, pomaže mi oko odabira učesnika, kasnije i slika. U tome je nezamenjiv – istakao je Borislav Umićević.
Kulturni centar je početkom 2021, u okviru programa vizelnih umetnosti, počeo sa predstavljanjem renomiranih zrenjaninskih likovnih umetnika.
– Viorel Flora je neko čiji život i stvaralaštvo jesu stariji i od naše institucije. Njegova dela su od posebnog značaja za kulturnu i umetničku istoriju grada. Upravo iz tog razloga jedna ovakva izložba, na poseban način, ulazi u anale našeg rada i trajanja – rekao je direktor Goran Marinković.

Miroslava Malbaški

BROJNE IZLOŽBE I PRIZNANJA
Viorel Flora rođen je 1952. u Banatskom Novom Selu. Završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu. Član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi. Dobitnik je brojnih priznanja između ostalih i Nagrade Grada Zrenjanina.
– Teško je 70 godina života i 50 umetničkog rada spojiti u jednu izložbu, katalog ili nekoliko rečenica. Bilo je mnogo teško izdvojiti neke važne trenutke i momente. Sve što je pred Zrenjanincima je samo jedna mala selekcija svega. Postavka je podeljena u više segmenata, sastavljenih od crteža, koji su početak svačijeg rada, pa i mog. Zatim plakata, likovnih i grafičkih dizajna knjiga, kao i porodičnih fotografija – rekao je Viorel Flora.