SAJAM ZAPOŠLjAVANjA: Najveća gužva na štandu „Drekslmajera”

Ukupno 33 poslodavca učestvovala su na današnjem Sajmu zapošljavanja koji su organizovali Filijala za zapošljavanje Zrenjanin i Grad Zrenjanin. Njima je potreban 551 radnik svih stepena stručnosti – od nekvalifikovanih, do onih sa fakultetskom diplomom. Ovaj, 21. sajam zapošljavanja, okupio je na jednom mestu nezaposlene i poslodavce, bio je dobro posećen, a najveća gužva bila je ispred štanda „Drekslmajera” koji je tražio 100 radnika u proizvodnji, pet elektroničara – automatičara, jednog administrativnog referenta i jednog referenta tehnike. Takođe, i kod „Gomeksovog” štanda, gde su nezaposleni predavli svoje radne prijave za 30 kasira, 20 pomoćnih radnika u magacinu i dvojicu poslovođa „Patrol 023” tražio je 50 službenika obezbeđenja sa licencom. To su firme koje su ovoga puta iskazale potrebe za najvećim brojem radnika.

Sajam je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je rekao da podaci sa prethodnih sajmova ukazuju na to da je zaposleno blizu 80 odsto traženih radnika.

– Potrebni su svi profili u svim stepenima stručne spreme, od nekvalifikovanih do visokoškolaca. Najveća potražnja je za radnicima u proizvodnji, za trgovcima i građevinskim radnicima. Od 2008. godine, kada smo imali iskazanih 589 slobodnih radnih mesta, ovo je najveći broj prijavljenih poslova rekao je Santoovac. – To je skoro duplo veći broje radnika nego na prošlogodišnjem sajmu. Grad Zrenjani će posle prvomajskih praznika objaviti konkurse za stručnu praksu i javne radove i za to smo izdvojili devet miliona dinara.

– Nacionalna služba za zapošljavanje, inače, potpisala je sporazum o sufinasiranju sa Gradom Zrenjaninom i svim opštinama u Srednjobanatskom okrugu, gde mi finansiramo deo od 45 do 49 posto, u zavisnosti od razvijenosti sredine – istakla je mr Tatjana Mijatović, direktorka zrenjaninske filijale.- Sajmovi u Zrenjaninu se održavaju od 2005. godine, bilo je iskazano preko 4.508 slobodnih mesta, a da je posredstvom sajmova, kao aktivne politike traženja posla, zaposleno preko 3.440 radnika kod 464 poslodavca.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu je oko 16.000 nezaposlenih. Od tog broja, na teritoriji grada Zrenjanina, bez posla je 7.800 radnika.

M.B.

sajam zaposljavanja 3 sajam zaposljavanja1 sajam zaposljavanja2