RUSIJA I KOSOVO U ZRENjANINU: „Sibirski vitezoivi” i „Kosovski božuri” sa Ivanom Žigon

_MG_9726

IMG_9561

IMG_9767

Kozački ansambl Narodnog pozorišta iz Irkutska „Sibirski vitezovi“, predstavio se sinoć, po treći put u Zrenjaninu. Sa „Kosovskim božurima” i glumicom Ivanom Žigon gosti iz Rusije su izveli niz ruskih i srpskih pesama, a posebno nadahnuto one sa Kosova i Metohije. „Tamo daleko” je sa njima pevala i publika uz pozdrav: „Iduće godine na Kosovu i Metohiji – Kosovo i Metohija je Srbija”.
Ivana Žigon je, zajedno sa sibirskim glasovima
, najavila i novi disk koji priprema sa „Kosovskim božurima“ – „Ostajem sa tobom, Rusijo“.
Ivana Žigon je primila priznanje Narodnog pozorišta iz Irkutska za dugogodišnju saradnju i negovanje prijateljstva Rusije i Srbije.
Pre koncerta je za zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac priredio prijem u Plavom salonu Gradske kuće za Ivanu Žigon, članove „Sibirski
h vitezova” i „Kosovskih božura”. Prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević. Mihail Kornjev, rukovodilac „Sibirskih vitezova”, rekao je da se raduje koncertu u Zrenjaninu, jer se uverio da publika voli kozačke i ruske pesme, a potrudili su se da pripreme i srpske.
Ivana Žigon podseća da je njen otac Stevan Žigon režirao šest predstava u Zrenjaninu i preneo joj je ljubav prema ovom gradu, kao i da su posetili 25 srpskih sela na Kosovu i podržali srpski narod koji tamo živi.
– Imam potrebu da se zahvalim Zrenjaninu jer je teško vreme nastalo i zato što smo na raskrnici još težih vremena u kojima čovek mora da zna šta mu je temelj. Nije svejedno šta se peva u tom vremenu – rekla je Ivana Žigon. – Vrlo je lako pevati ono što je nametnutije, a treba se boriti za opstanak kulture i naroda i zahvaljujem se Gradu, jer je imao takav odnos prema nama i neraskidivim vezama srpskog i ruskog naroda.
Saša Santovac je izrazio zadovoljstvo što će zrenjaninska publika imati priliku da poseti koncert ruskih i srpskih umetnika.
– Zrenjaninska publika će i danas imati priliku da uživa, a činjenica da su „Sibirski vitezovi” treći put u Zrenjaninu pokazuje da naš grad vide kao mesto gde su lepo prihvaćeni i rado viđeni – rekao je Santovac.
B. Jajić

Foto Jovan Njegović