SAVET MESNE ZAJEDNICE MALA AMERIKA NE ODUSTAJE OD SLUČAJA „SPLAV”

Traže mišljenje lučkog kapetana
Članovi Saveta Mesne zajednice Mala Amerika, nezadovoljni ćutanjem komunalne i građevinske inspekcije na njihove zahteve da reaguju zbog neobezbeđenog gradilišta kod Jezera 3 u centru Zrenjanina, obratili su se pokrajinskom inspektoru bezbednosti plovidbe, ali i Lučkoj kapetaniji u Titelu. Traže mišljenje o budućem ugostiteljskom splavu i o nadležnosti za gradilište kod gradskog jezera, gde već odavno stoji konstrukcija splava.

1 splav2

– Ukoliko je zbog radova na predmetnom gradilištu ugrožena bezbednost građana, dužni ste da, kao Savet Mesne zajednice, obavestite nadležne inspekcijske organe, a to su građevinska i komunalna inspekcija, kako bi oni preduzeli potrebne mere iz svoje nadležnosti – napisao je u svom dopisu Ivan Jovanović, pokrajinski inspektor bezbednosti plovidbe.
On je naveo i da će nadležnosti iz svoje oblasti sprovesti u okvirima Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama u narednom periodu.
– O tome ću blagovremeno obavestiti Savet MZ, s obzirom na to da je na osnovu dopisa koji je taj organ dostavio, nemoguće utvrditi osnov za izvršenje vanrednog inspekcijskog nadzora po pitanju bezbednosti plovidbe – zaključio je u svom dopisu Jovanović.
Građani su se obraćali i građevinskoj i komunalnoj inspekciji u Zrenjaninu sredinom septembra, ali nisu dobili odgovor o stanju na terenu. Podsećamo, oni su tražili od inspekcija da reaguju zbog gradilišta na kojem se pravi budući splav – kafić na Jezeru 3, jer je gradilište neograđeno, neobeleženo, a nalazi se pored šetališta popularnog među Zrenjanincima i stanovnicima Male Amerike. Njih brinu i nejasnoće oko rokova koje vlasnik Nikola Novaković ima za postavljanje splava, budući da ga gradi već skoro tri meseca.
Komunalna inspekcija do zaključenja ovog broja nije odgovorila ni redakciji lista „Zrenjanin” na slična pitanja koja smo postavili.
Međutim, kako nezvanično saznaje list „Zrenjanin”, Savet se u toku prethodne nedelje obratio i Lučkoj kapetaniji u Titelu i kapetanu Ivici Buturiću. Zamolio ga je za mišljenje o slučaju „Splav”.
– Iako je investitor kao fizičko lice dobio dozvolu za postavljanje plovnog objekta, odnosno ugostiteljskog splava, u trenutku podnošenja zahteva plovni objekat nije ni postojao. Interesuje nas kakva je zakonska procedura za dobijanje dozvole za objekat veličine 150 kvadrata na vodenoj površini i da li je za izdavanje dozvole licu, koje ne poseduje plovni objekat, prekršen zakon i koji – napisali su predstavnici stanovnika Male Amerike u dopisu kapetanu Buturiću.
Oni su pitali i da li je moguće, prema važećem zakonu o plovnim objektima, splav uopšte registrovati, s obzirom na to da je izgrađen samogradnjom bez licencirane firme za izradu ovakvih objekata, angažovanjem fizičkih lica bez ijednog atesta.

  • Brže-bolje postavljena tabla – prazna
    Na dan zaključenja ovog broja lista „Zrenjanin”, iz MZ Mala Amerika su rekli za naše novine da je investitor, posle pisanja u medijima, brže-bolje postavio tablu za informacije o gradilištu, ali da je prazna.
    – Pretpostavljam da je reagovao posle naših akcija i dopisa koje smo poslali inspekcijama, a objavljeni su u vašem listu – prokomentarisali su u Mesnoj zajednici „Mala Amerika”.
    Gradilište je u ponedeljak i ograđeno.

 

 

Suzana Kokavski