SEDNICA GRADSKOM VEĆA ZRENJANINA: Prva odluka kojom se racionalizuje saradnja sa kineskom kompanijom

– Današnjom odlukom da se opredele parcele gradskog građevinskog zemljišta za realizaciju investicionog programa od državnog značaja radi izgradnje fabrike pneumatika kineske kompanije „Šandong Linglong” i njenih kooperanata, činimo još jedan korak ka realizaciji ove investicije vredne oko milijardu doara. Podsećam, radi se na osnovu Memoranduma o saradnji između Republike Srbije i kineske kompanije, potpisanom u Zrenjaninu 23. avgusta, na šta se nadovezuje sporazum koji je u Pekingu nedavno potpisao ministar finansija Siniša Mali. Već sam formirao radnu grupu koja će izraditi sva planska dokumenta, kako bi kineski investitor u martu 2019. godine mogao da poče sa radovima. U najkraćem roku današnja odluka naći će se pred odbornicima Skupštine grada Zrenjanina.
Ovo je, neposredno posle sednice Gradskog veća, jutros izjavio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
Sednica će biti održana već sutra – 5. oktobra, sa po;etkom u 11 časova.
Radi se o oko 145 hektara zemljišta u Zoni „Jugoistok II”.Gradsko veće odlučilo je da se neposrednom pogodbom pribavi u svojinu grada kuća dr Slavka Županskog – predsednika Srpskog narodnog veća koje je zamenilo habsburšku vlast u novembru 1918. i obezbedilo da smena vlasti u gradu pre i po dolasku Vojske Kraljevie Srbije prođe mirno. Grad kupuje kuću površine 138 kvadratnih metara od unuke doktora Županskog Bojane Ličanin za 47.000 evra. Namera je da se kuća preuredi u spomen obeležje posvećeno događajima iz 1918. godine.
Veće je usvojilo i zaključak o obezbeđivanju sredstava za regresiranje studentskih mesečnih karata u punom iznosu za studente iz socijalno osetljivih društvenih grupa, kao i refundacija troškova ili dela troškova. Međumesnog prevoza za studente visokoškolskih ustanova sa prebivalištem na području grada Zrenjanina.
M. S-n.