SINOĆ U KULTURNOM CENTRU: Svečano otvoren osmi „Stripolis”

U prepunom holu Kulturnog centra Zrenjanin sinoć je svečano otvoren Festival stripa „Stripolis“, koji se održava već osmi put. Festival su otvorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, direktor Kulturnog centra Goran Marinković i jedan od organizatora i autor projekta mr Branko Đukić.

stripolis foto njegovic drndak jovan (23)

 

 

stripolis foto njegovic drndak jovan (11) stripolis foto njegovic drndak jovan (10)Prema rečima organizatora, „Stripolis” je internaciobnalna manifestacija na koju su veoma ponosni a posebno na istoimeni časopis koji je bio i u najužem izboru za francusku prestižnu nagradu, pre dve godine i za koju će konkurisati ponovo.

stripolis foto njegovic drndak jovan (19)

Gosti su Aleksa Gajić – strip crtač i autor animiranih filmova iz Beograda Mileta Poštić – animator, gejm dizajner i strip crtač iz Novog Sada i Željko Pahek – strip crtač i animator iz Beograda, čija je izložba otvorena u okviru „Stripolisa”.

stripolis foto njegovic drndak jovan (1) stripolis foto njegovic drndak jovan (8) stripolis foto njegovic drndak jovan (3) stripolis foto njegovic drndak jovan (5) stripolis foto njegovic drndak jovan (2) stripolis foto njegovic drndak jovan (22) stripolis foto njegovic drndak jovan (21)

stripolis foto njegovic drndak jovan (20)

Atrakcija na otvaranju su bili dečaci i devojčice u kostimima likova iz stripova ali i Stevan Subić, naš sugrađanin koji je crtao pred radoznaliom publikom „LiveArt5“.

stripolis foto njegovic drndak jovan (6) stripolis foto njegovic drndak jovan (17) stripolis foto njegovic drndak jovan (14) stripolis foto njegovic drndak jovan (16)

stripolis foto njegovic drndak jovan (13) stripolis foto njegovic drndak jovan (12) stripolis foto njegovic drndak jovan (18) stripolis foto njegovic drndak jovan (15)

 

Posetioci su imali priliku i da dobiju poklone – crtež omiljenog strip junaka, čiji su autori vrsni crtači iz Beograda i Zemuna, Borivoje Grbić, Aleksa Gajić i Miloš Slavković. Oni koji su doneli majice, torbe i druge tekstilne predmete imali su mogućnost da im „Diginet“ besplatno odštampati logo „Stripolisa“.

Promovisan je i deveti broj časopisa „Stripolis” a predstavljene su i izdavačke kuće System comics, „Čarobna knjiga“, „Besna kobila“, „Komiko“, S.K.C. Novi Sad i Modesty stripovi. Organizovana je i prodajna izložba polovnih strip izdanja, figura, igračaka, sličica, kartica, Peđa Figure – „Predrag i Nenad”.
Danas i sutra je radionica animiranog filma Milete Poštića, a večeras u 19.30 je razgovor sa Aleksom Gajićem, uz projekciju njegovioh animiranih filmova. U subotu, 23. septembra, u 20 časova, biće razgovor sa Željkom Pahekom.

B.Jajić

Foto: J. Nj. Drndak