Stručnjaci „Vodovoda“ zaštitili javni interes!

Piše: Dalibor Bubnjević

JKP „Vodovod i kanalizacija“ preuzeo je odgovornost za vodosnabdevanje u Zrenjaninu, budući da tzv. fabrika vode nije isporučivala vodu adekvatnog kvaliteta! Zahvaljujući brzom reagovanju stručnih službi „Vodovoda“, u petak je sprečeno da degradirajuća voda iz prečistača uđe u sistem. Time je dokazano da ovo javno preduzeće ima kako tehničke, tako i ljudske kapacitete, a koji nadilaze mogućnosti tzv. investitora.
Opravdano se postavlja pitanje kakva je voda isporučivana iz tzv. fabrike tokom prethodne dve nedelje. Da li su korišćene dovoljne količine hlora? Nejasno je da li su eksperti „Vodovoda“ u petak mogli da dođu na vreme do članova konzorcijuma ili su, pak, bili prepušteni sami sebi?!
Krajnje je vreme da nadležno tužilaštvo utvrdi da li je bila dovedena u pitanje opšta sigurnost. Takođe, nužno je da uperi prstom, u vidu optužnice, ka onima koji su omogućili da se neko poigrava sa životima građana!
Nakon svih pobrojanih događaja, nejasno je zašto je uopšte posao vodosnabdevanja poveren privatniku. Voda je dragocen resurs i u većini država se javni sektor stara o ovoj strateškoj delatnosti. Zrenjaninski primer je na delu (po)kazao opravdanost navedenog koncepta.