BRANISLAV GAGIĆ, PROFESOR TROMBONA O MUZIČKIM USPESIMA I PLANOVIMA

Ponosan sam na Gradski duvački orkestar

Muzika je, ne samo značajna za mlade ljude i njihovu opštu kulturu, već i za razvijanje intelektualnih i drugih sposobnosti. Veoma je važno da upoznaju barem osnovu muzičke kulture i ljubavi prema njoj, kako bi u daljem životu shvatali njenu veličinu i značaj. Pre svega bitno je da oni, jednog dana, postanu prava kulturna publika koja razume kvalitet umetnosti – poručuje Branislav Gagić, profesor trombona u Osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković” koja već decenijama na put izvodi vrsne muzičare. Prethodna godina, za njega i Gradski duvački orkestar koji uspešno vodi, bila je veoma uspešna, a mnoge novine pripremaju i u ovoj.

Koje aktivnosti su obeležile 2019. godinu?
– Najznačajnije za Gradski duvački orkestar i Grad Zrenjanin jeste uspešna organizacija još jednog Međunarodnog takmičenja duvačkih orkestara „Begej fest” na kojem je učestvovao i duvački orkestar Muzičke škole „Josif Marinković” koji je i osvojio prvu nagradu u omladinskoj kategoriji. U sklopu takmičenja organizovana je i regionalna „WASBE” konferecija (WASBE – Svetska asocijacija za duvačke simfonijske orkestre i ansamble) za srednju i istočnu Evropu na kojoj su uzeli učešće predstavnici iz devet država čiji sam i ja član. Okupili smo, na jednom mestu, predstavnike svih bivših jugoslovenskih republika i više od 400 muzičara. To je jedino takmičenje duvačkih orekstara te vrste u našoj državi na šta smo izuzetno ponosni. Takođe smo organizovali i „Vojvođanski Bras festival” sa oko stotinu učenika iz gotovo svih muzičkih škola u Vojvodini.

Da li ste nastupali i van granica naše zemlje?
– U septembru sam učestvovao na svetskoj WASBE konferenciji u Kalinjingradu (Rusija) gde sam predstavljao našu državu. Na svečanom koncertu imao sam tu čast da dirigujem Internacionalnim omladinskim duvačkim orkestrom, u čijem radu su učestvovali i učenici naše muzičke škole. Izveli smo kompoziciju „Vojvodina u pesmi i igri”. U Kalinjingradu sam učestvovao i u radu Međunarodnog žirija u tri kategorije: Koncertni duvački orkestri, Šou bendovi i Maršing bendovi kao jedan od devet dirigenata iz devet država.

Recite nam nešto o saradnji sa drugim orkestrima?
– Učenici Muzičke škole su tokom 2019. godine bili deo više orkestara. Sarađivali su sa Internacionalnim omladinskim duvačkim orkestrima u Mađarskoj i Rusiji. U više navrata učestvovali su u radu Duvačkog orkestra iz Herceg Novog, Beogradske dečje filharmonije, Filharmonije mladih Vojvodine i Evropskog simfonijskog orkestra što je veliki uspeh.

Ni uspesi Duvačkog orkestra nisu izostali?
– Duvački orkestar je, sem što je učestvovao i osvojio prvu nagradu na „Begej festu”, gostovao i na Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara u gradu Mako (Mađarska). Bili smo zapaženi na koncertu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kikindi, a predvodili smo i svečani defile na otvaranju Međunarodne manifestacije „Radost Evrope” u Beogradu.

Serija „Senke nad Balkanom” jedna je od najgledanijih. Ponovo ste sarađivali sa Draganom Bjelogrlićem. Recite nam nešto više o tome.
– U snimanju drugog dela serije „Senke nad Balkanom” učešće je uzeo deo našeg „Bid Benda”: Slobodan Ćirić, Milan Milisavljević, Slobodan Antonin i ja. To je drugi put kako smo radili sa Draganom Bjelogrlićem i veoma smo zadovoljni saradnjom. Bjela ima uigranu i izuzetno profesionalnu ekipu. Uglavnom je sve teklo po planu i bez velikih iznenađenja. Članovi „Bid Benda” su takođe profesionalno pristupili svom poslu. Da nije tako ne bi nas ponovo zvali posle snimanja prvog dela serije.
Miroslava Malbaški