SVEČANOST U ZRENJANINSKOJ BOLNICI: 123 godine rada

Lekari, medicinske sestre, tehničari i zaposleni u svim službama obeleželi su danas 123. godinu od početka rada zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Miloš Kovačević, kao i predstavnici drugih zdravstvenih organizacija i preduzeća sa kojima Bolnica sarađuje.

BOLNICA 2

– Za oko 200 hiljada stanovnika Srednjeg Banata ova zdravstvena ustanova za stacionarno lečenje i pružanje specijalističkih medicinskih usluga građanima ima nemerljiv značaj i važno je istaći da su u izgradnju Бolnice, u pet ciklusa samodoprinosa, građani Zrenjanina i ostalih opština srednjeg Banata izdvojili oko 50 miliona evra – istakao je na svečanosti Saša Santovac. – Vidimo potrebu da nastavimo sa daljom izgradnjom i modernizacijom delova Bolnice. Lokalna samouprava je tu da pomogne, shodno mogućnostima. U godini koju ispraćamo radili smo na završetku radova na adaptaciji Angio sale i nastavićemo da ulažemo u sektor zdravstva, kako bismo našim sugrađanima omogućili što bolje uslove za lečenje.

Bolnica 3

U godini na izmaku zabeleženi su značajni koraci u razvoju Bolnice.

– Sa ponosom mogu da kažem da je ovu godinu obeležio početak rada Angio sale, kao jedno od najvećih dostignuča ove ustanove – podsetila je direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović” dr Ivana Tešić. – Sredstva za njeno opremenje je omogućila Pokrajinska vlada nabavkom opreme i lokalna samopuprava koja je omogućila adaptaciju prostora i građevinske radove. Uspešno su urađene prve tri koronoigrafije srca, 23. oktobra, u prisustvu lekara sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Do danas je urađeno 50 koronografija.

Dr Ivana Tešić je istakla da je Bolnica uključena u brojne projekte, poput „Drugog projekta razvoja zdravstva u Srbiji”, u organizaciji Ministarstva zdravlja i Svetske banke, urađen je Klinički put za benignu hipertrofiju prostate, počeo je da radi Centar za žrtve seksualnog nasilja….

Brojni su zadaci za predstojeću godinu. Najvažniji od njih je, kako je naglasio dr Miloš Kovačević, pružanje adekvatne pomoći svima kojima je potrebna zdravstvena pomoć i unapređenje kvaliteta lečenja. Stoga menadžment Bolnice ulaže napore kako bi se obezbedila što bolja i kvalitetnija usluga. Predstoji i zvanično otvaranje Angio sale, očekuje se početak ugradnje stentova za elektivne pacijente, a u bližoj budućnosti valja očekivati i mogućnost zbrinjavanja pacijenata sa infarktom miokarda.

U svečanom programu su učestvovali učenici Muzičke škole „Josif Marinković”.

 Tekst i foto Branka Jajić

BOLNICA 5