Svi smo mi deca „Ruže“

Piše: Milena Bečejac

Posle Drugog svetskog rata, u Zrenjaninu su počela da niču nova stambena naselja, među njima i ono koje je dobilo ime po hrabroj revolucionarki Ruži Šulman, streljanoj na Bošnjakovom salašu. Naselje se, kao i ostala iz tog vremena, menjalo, od izgradnje „belih zgrada“ do takozvane „Lepe Brene“. Ali, čini mi se (ne živim na „Ruži“), da i oni su ovde nekad živeli, kao i oni koji su sada tu, nose naselje svog detinjstva, mladosti, u srcu, ma gde da s nalazili. I ponosni su, veoma, drugari i emotivci. Snimili su film o Ruži Šulman i Koči Kolarovu, o svojim olimpijcima – na svaki način, žele da o kraju u kome žive ostave trag.
Ovog proleća i leta, preko konkursa „Aktivne zajednice“ – „Trag fondacija“, lokalne samouprave i građana, uz podršku Saveta Mesne zajednice „Dositej Obradović“, kojoj pripadaju, počelo je da se uređuje sportsko igralište, postavljene su i klupe i stolovi, pa su deca ne samo sa „Ruže“, imali razne zanimljive radonice. I igralište – sportski teren je obnovljeno, javljali su se nekadašnji stanovnici naselja koji žive u inostranstvu sa željom da pomognu da deca i mladi dobiju svoje mesto u svom mestu.
Ali, nije sve u ovom našem urbanom svetu svima po volji. Javili su se građani, uglavnom stariji, kojima je smetala buka, pa su uputili peticiju da se mobilijari i sprave uklone, a sve zbog galame u večernjim i noćnim satima. Napravili su i peticiju sa 63 potpisa, i predali je Mesnoj zajednici. Da se razumemo, buka zna i te kako da smeta, ali postoje i načni da se ona spreči, a ne da se odmah „razvaljuje“ ono što je napravljeno. Usledila je kontra-peticija protiv uklanjanja mobilijara, rekvizita, sprava i ostale sportske opreme, kao i podrške Savetu MZ „Dositej Obradović“, aktivnim zajednicama i sugrađanima za održavanje uređenih dečjih igrališta, zelenih površina i nastavak aktivnosti u cilju uređenja i poboljšanja društvenog života stanovnika. Ovu peticiju potpisalo je 525 žitelja, i mladih i starih – 303 iz „Ruže“ od kojih je 118 potpisnika iz zgrada čiji su stanovi direktno uz teren.
Predsednik Saveta MZ, Duško Radišić, kaže da će policija, komunalna policija, sprečavati da se noću stvara buka, ali da je zadatak svih nas da naselja ne budu samo, kako je to neko rekao, „velike spavaonice“, već mesta za život.
– Svi smo mi deca „Ruže“ – rekao nam je jedan od stanovnika, Drago Ilić.