Teatar pod novim krovom, ali – oprez

Piše: Milena Bečejac

Još 2019. godine podnet je zahtev za rekonstrukciju krova Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, koji se posle nevremena godinu dana kasnije obrušio zbog dotrajalosti. Krov je prokišnjavao na više mesta, a posebno loše stanje bilo je na zgradi pomoćnog objekta koji se nalazi iza bine pozorišta i predstavlja jedinstvenu celinu. Ovog marta, završena je rekonstrukcija zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena krajem 2019. godine kada je u Ministarstvu kulture i informisanja potpisan ugovor o sufinansiranju projekta popravke krova i tavanice zgrade Pozorišta: Ministarstvo je izdvojilo četiri miliona dinara, a Grad Zrenjanin još oko dva miliona.
Tako je rešen jedan od problema na zgradi najstarijeg pozorišta u zemlji sa očuvanom baroknom salom, izgrađenog oko 1835. godine. Bila je to i prilika da gradski čelnici dođu u teatar i vide šta je sve urađeno. Ne znam da li su pri ulasku zapeli o slomljene mermerne stepenice, i ne znam zašto i one nisu mogle da se poprave. A tu su i pozorište, i Savremena galerija, i kultna knjižara „Teatar”…
Grad je ponosan na svoj teatar, tradiciju, romantičnu priču o njegovom nastanku, predstave, glumce … Adaptacija enterijera bila je 1884. godine i 1920, rekonstrukcija zgrade 1984. godine, a restauratorski radovi su obavljeni 2002. i 2006. godine.
U monografiji „Petrovgrad” (1936), Mihailo Vesković piše da se pozorišna zgrada nalazi na trgu Kralja Petra, da ima 51 ložu za 210 osoba, 240 numerisanih i 200 mesta za stajanje, te da je unutrašnja prostorija pozorišta solidna i vrlo akustična, a da je 1931. godine bila manja popravka unutrašnjosti prostorije i za ove radove Grad je utrošio 30.000 dinara.
Zgrada je proglašen za kulturno dobro. Tokom 1980. godine urađeni su konzervatorski uslovi za rekonstrukciju objekta, 1984. izrađena je projektna dokumentacija (Zavod za zaštitu spomenika kulture). Tada je obnovljena fasada prema starim fotografijama i podignut sprat, a unutršnjost restaurirana prema orignalnim planovima.
Usvajanjem akta o osnivanju profesionalnog pozorišta 1946. godine formiran je stalni ansambl, a ime je poneo po čuvenom glumcu Toši Jovanoviću.