TEHNIČKI FAKULTET „MIHAJLO PUPIN”: Biblioteka u novom prostoru

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu nastoje da studentima obezbede što bolje uslove za sticanje znanja. U toku je premeštanje postojeće biblioteke i čitaonice u potkrovlje aneksa zgrade. Namera je da se od nove školske godine obezbede bolji uslovi za studiranje, jer će biblotečki fond biti smešten u daleko veći i bolji prostor. Čitaonicu će moći da koristi veći broj studenata nego do sada.

U toku je premeštanje dela nameštaja i celokupnog knjižnog fonda. Fakultet je od sopstvenih prihoda obezbedio sredstva za opremanje prostora i neophodne infrastrukturne radove. Sem bibliotečkog fonda, u novom prostoru biće omogućen i pristup akademskim bibliotečkim mrežama.

Glavna bibliotekarka Olivera Dobrosavljev ovih dana ima mnogo odgovornog i stručnog posla.

– U aktivnosti su se uključili i studenti našeg Fakulteta preko svog Studentskog parlamenta. Oni koriste slobodno vreme kad nemaju onlajn nastavu i ispite da pomognu. Zajedno se pripremamo da se u što boljem ambijentu može raditi. Očekujemo finalizaciju uredjenja u maju – kaže prof. dr Dragica Radosav, dekanka.

Studenti će dobiti novu, savremenu čitaonicu. U toku je preseljenje bibliotečko -informacione građe i izvora (7.743  primerka knjiga i 12.039 primeraka  radova studenata) u nove prostorije ukupne kvadrature 160 metara od čega čitaonicu čini 127 kvadratih metara, a magacinski prostor 33.

– Preseljenjem u novi prostor studenti će moći nesmetano da uče a sa 3 radne stanice da pristupe akademskoj mreži, čime se omogućava  pretraživanje i pristup mnogobrojnim  bazama podataka. Počev od 2001. godine formiran je Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku (KoBSON). Inicijativu za formiranje Konzorcijuma su pokrenule novembra 2001. vodeće naučne biblioteke u Srbiji – ističe Olivera Dobrosavljev.

M. Bečejac