TORĂCENII SE PREGĂTESC PENTRU MARELE FESTIVAL AL ROMÂNILOR DIN VOIVODINA – SERBIA – ECICA/TORAC 2016

Torăceni se prezintă cu mai multe secţii
Având în vedere că se apropie Marele Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – Serbia, Asociaţia „Vichentie Petrovici Bocăluţ” din Torac se pregăteşte pentru participare la cel mai valoros festival pentru minoritatea noastră. La ediţia din anul acesta al Marelui Festival la Ecica, membrii Asociaţiei „Vichentie Petrovici Bocăluţ” se vor prezenta publicului cu orchestra de muzică populară „Lyra”, condusă de Todor Ursu, formaţia de dansuri, corul mixt, solişti vocali şi instrumentişti. După cum am aflat de la Todor Doru Ursu, preşedintele Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ”, repetiţiile pentru festival au început săptămâna trecută dar şi pentru celelalte manifestări care se organizează la Torac, menţionând în mod aparte seara de gală a festivalului, dar şi evenimentele la care participă amatorii torăceni. În faţa publicului din Ecica, pe scena de vară a preafrumosului Castel se vor prezenta următorii solişti torăceni care au trecut preselecţia: Georgeta Sfrăncioc, Gabriela Petrovici, Ana Popi, Cristina Gheţa, Ana Maria Damian, şi solistul instrumentist la vioară Filip Baloş.
Toracul are o tradiţie neîntreruptă când este vorba de participarea la Marele Festival. Deşi au fost ani, când torăcenii puteau să se mândrească cu mult mai multe secţii, precum sunt grupuri vocale, sau un număr mai mare de solişti instrumentişti, acum se pare că se pune accentul mai mult pe calitatea punctelor cu care se prezintă pe scenă. Pregătirile sunt în toi, tinerii muncesc pentru ca să se prezinte la un nivel cât mai înalt, indiferent de faptul că ediţia din acest an nu este cu caracter competitiv.
Trebuie menţionat că pe lângă pregătirile pentru prezentarea pe scena festivalului, în acest an, torăcenii mai au misiunea şi de a pregăti şi asigura buna desfăşurare a spectacolului de gală din cadrul Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina, care va avea loc pe data de 11 septembrie a.c. în sala de spectacole a căminului cultural din Torac.

F. RAŞA