TREĆE FESTIVALSKO VEČE OBELEŽILA PREDSTAVA „LISISTRATA”: Rat polova traje i danas

Ovogodišnji, 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine uveliko se zahuktao. U subotu, 13. aprila, izvedene su dve lutkarske predstave, „Carski pevači” – dečja i „Zatvorenik i šestoprsti” namenjena adolescentima i odraslima. Treće veče, nedelju, 14. april, obeležila je predstava na srpskom jeziku „Lisistrata” koju je izvelo Narodno pozorište, Narodno kazalište, Nepsinhaz Subotica.

Klasični predložak antičke drame koju je napisao Aristofan, poslužio je rediteljki jovani Tomić da na scenu postavi komičnu priču o seksualnom štrajku žena staru više od 2.000 godina u novu strukturu, koja tekstu daje savremeno značenje.

Protagonistkinja Lisitrata nagovara Atinjanke da se suzdrže od intimnih odnosa sa svojim muževima, ne bi li ih na taj način prisilile da pregovaraju o miru i time okončaju Peloponeski rat.

Drama slika tadašnje, patrijarhalno antičko društvo u kojem žene nisu imale velika prava, posebno kada je reč o politici. Rediteljka deo priče, koja je aktuelna i danas, posvećuje savremenim odnosima između muškaraca, koji polako gube svoj primat, i žena koje žele da budu, ako ne dominantne, onda barem jednake sa njima. Komad postavlja i pitanje šta će nastati kada se polovi izjednače.

Predstava je rađena kao konceptualna, te je scenografija prilagođena i jednostavna. Glumci su uspeli da dočaraju radnju, spojivši dramski tekst, govor i scenski pokret, koji je mogao biti frekventniji.

U predstavi igraju Jovana Belović (Lisistrata), Bojana Milanović (Kalonika/Atina 2000), Suzana Vuković (Mirina), Sanja Moravčić (Lampita), Kristina Jakovljević (Stratilida), Danilo Brakočević (Mladić), Milan Vejnović (Savetnik), Srđan Sekulić (Siledžija), Igor Greksa (Kinesija/Striper) i Zoran Bučevac (Matori).

M. Malbaški