TRI VRTIĆA PREDŠKOLSKE USTANOVE OKUPILA DECU IZ CELOG GRADA

Mališani uživali u igri i druženju

Ove godine su se tradicionalno održale „Bebi igrarije” za decu jaslenog uzrasta u gradskim obdaništima: „Bubamara”, „Leptirić” i „Zvončica”. Gosti su bili mališani iz ostalih vrtića.
– Prvi put su organizovane 2015. godine na inicijativu naših vaspitača i od tada se redovno održavaju, izuzev perioda pandemije. Manifestacija je jedinstvena po tome jer se prema našim saznanjima ne priređuje ni u jednoj drugoj ustanovi.
Cilj jeste da se ukaže na značaj ranog razvoja dece putem različitih aktivnosti kroz koje ona istražuju, eksperimentišu, igraju se i druže zajedno sa svojim vršnjacima i odraslima u inspirativnoj sredini – kazala je Svetlana Simidžija, saradnica za odnose sa javnošću i marketing u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin.

Vrtić „Zvončica” je ugostio vršnjake iz zabavišta „Dečja radost”, „Maslačak”, „Zvezdica”, „Vila” i „Pčelica”.
Zabava je počela izvođenjem „prolećnog plesa”. Starija jaslena grupa, zajedno sa vaspitačicama, prikazala je svoje plesne korake. Oni kojima to nije bilo zabavno su trčakarali i igrali se u dvorištvu koje je bilo ukrašeno na originalan način, od papira, kartona, plastičnih flaša i konzervi. Nakon plesa su odigrali igru „muzičke stolice” koje su nasmejale sve prisutne.
Goste je zabavio poznati muzičar Vanja Ilijev koji je odsvirao nekoliko pesama na fruli i gajdama i upoznao decu sa instrumentima.
Drugi deo programa je bio namenjen izražavanju likovne kreativnosti. Deca su imala mogućnost da slikaju temperama i četkica, voštanim bojama, ali i sopstvenim prstima. Plastične čepove su lepili na karton i time razvijali dodatne veštine.
Dok su mališani bili kreativni, prisutne je zabavilo kulturno-umetničko društvo „Đerđef”.
O tome da za vreme trajanja događaja sve protekne u najboljem redu pobrinule su se vaspitačice Gordana Peskarov, Željka Kontić, Violeta Grubački, Maja Matić Bokinac i Snežana Orašanin.

Mališani i gosti su mogli da se posluže pićem, grickalicama i domaćim kiflama.
U vrtiću „Bubamara” su organizovane raznovrsne igre. Mališani su preskakali gume uz pomoć svojih vaspitačica, zatim položene merdevine i time razvijali koordinaciju. U ovom vrtiću je, takođe, bio priređen muzički program u kom su svi uživali.
Od radionica je osmišljeno crtanje na hamer papirima, igranje u pesku, pravljenje raznih oblika od voća i povrća uz pomoć čačkalica, druženje i igranje.
Zabavište „Leptirić” se potrudilo da podstakne mališane na razvijanje motorike, mašte i kreativnosti kroz igru sa vršnjacima. U ovom vrtiću deca su takođe mogla da crtaju, preskaču gume i čunjeve.
– Vaspitači su tokom godine pratili dečja interesovanja. Na osnovu toga pokretali su aktivnosti u okviru projekta kako bi deca mogla više da istraže i nauče o onome što ih interesuje. Upravo te aktivnosi su prikazane na ovogodišnjim igrarijama – objasnila je Svetlana Simidžija.

M. Solarov
Foto: FB Predškolska ustanova Zrenjanin