TRIBINA „(ZA)GAĐENJE ZRENJANINA“: Više stotina sugrađana došlo da sluša eminentne govornike

Građani se kroz aktivizam moraju boriti za svoja prava – poručeno je na tribini udruženja „Novi optimizam“ i „Građanski preokret“, koja je večeras održana u Kulturnom centru. Sugrađani su ispunili veliku salu do poslednjeg mesta kako bi čuli reditelja Želimira Žilnika, novinare Danicu Vučenić, Biljanu Stepanović i Aleksandra Miloševića, arhitektu Dragoljuba Bakića, profesora Vladicu Cvetkovića, poljoprivrednika Slavka Vukova i studenta Brajana Brkovića. Moderator je bio Dušan Kokot, predsednik „Građanskog preokreta“.

Naziv tribine bio je „(Za)gađenje Zrenjanina“, a učesnici su govorili o ekološkom, ali o zagađenju javnog prostora, medija, društva, kao i o potrebi da se građani angažuju kako bi izborili svoja prava.

–  Trideset godina već postavljam ista pitanja sagovornicima – o slobodi medija, demokratiji, Kosovu. Što se tiče Zrenjanina – lepo je lamentirati nad dobrom prošlošću, ali posle su bili i ratovi, logori, 5. oktobar, a mi se sa tom prošlošću nismo suočili – rekla je Zrenjanincima njihova nekadašnja sugrađanka, novinarka Danica Vučenić.  Dodala je da je većina medija u Srbiji pokorena, da nije u službi svoje publike, te da ni građani u njih s pravom nemaju poverenja.

Zrenjanin je paradigma propadanja čitave Srbije, naveo je novinar lista „Danas“ Aleksandar Milošević. On je primetio da većina nacionalnih medija slabo obraća pažnju na dešavanja van glavnog grada.

– Centrale svih redakcija su u Beogradu, a danas je znatno slabije organizovana i dopisnička mreža. Ne dešava se to samo zbog novca, već smo mi u Beogradu nekako začaureni, vidimo samo sebe. Moramo biti otvoreniji – zaključio je on, pohvalivši dopisnicu „Danasa“ iz Zrenjanina, novinarku Miroslavu Pudar, koja je potom dobila aplauz prisutnih sugrađana.

Slavko Vukov je podsetio da je zakonodavstvom Srbije omogućeno da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini može izdavati strancima na 30 godina, te da su porodična gazdinstva zanemarena u korist favorizovanih velikih sistema koji stvaraju monopole.

Osvrnuvši se na nedavno hapšenje gradskih funkcionera oko fabrike vode, urednica magazina „Nova ekonomija“ Biljana Stepanović ocenila je da u Srbiji hapšenja u oblasti privrednog kriminala služe u svrhe odmazde i dnevno-političke propagande, a ne za kažnjavanje.

– Hapse „sitne ribe“ da bi se pokazalo da se država bori protiv kriminala, ali zapravo to čine radi disciplinovanja ili odmazde – kazala je Biljana Stepanović.

Posetioci tribine dobili su primerke lista „Danas“ i „ZR biltena“, koji su uredili organizatori skupa.

Par sati uoči početka tribine, aktivisti pojedinih desničarskih grupa na „Fejsbuku“ su pretili učesniku skupa Brajanu Brkoviću, najavivši da će sprečiti održavanje ovog skupa, a koji je protekao bez incidenata.

M. Maričić