„U ARADAČKOM ŠIROKOM POLjU“ U SUBOTU : Jubilarni 10. Festival narodnih običaja

Festival narodnih običaja „U aradačkom širokom polju“ održaće se po 10. put u Aradcu u petak i subotu, 14. i 15. jula, u dvorištu Vatrogasnog doma u centru ovog naseljenog mesta.
Prve večeri festivala će celovečernji koncert održati gostujući ansambl FS „Očovan” iz Očove iz Slovačke, kao i domaći fokloraši, solisti i pevačke grupe Kulturnog centra Aradac.

PLAKAT ARADAC

Drugog dana festivala, na gala koncertu učestvovaće deset ansambala, među kojima je i zrenjaninski „Đerđef”.

Osim koncerta, u evangeličkoj porti će biti otvorena izložba, dok će u holu Osnovne škole „Bratstvo“ biti izložba o narodnim muzičkim instrumentima u Slovačkoj. U Mesnoj zajednici će, u organizaciji Udruženja žena „Ruža“ i Asocijacije slovačkih udruženja žena biti izložene slovačke narodne nošnje, a u dvorištu Mesne zajednice „Aradac“ biće ponuda slatkih i slanih jela, uključujući i sada naširoko poznate herovke. Takođe, udruženje vinogradara i ljubitelja kobasica prodavaće svoje proizvodeu dvorištu Vatrogasnog doma.
Organizator festivala je Mesni odbor Matice slovačke u Aradcu zajedno sa aradaškim udruženjima, a finansijsku podršku Organizacioni odbor dobio je od Grada Zrenjanina, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine (PUMA), kao i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Kancelarije za Slovake u dijaspori.