U BANATSKOM KARAĐORĐEVU PAMTE DOBROVOLJCE, OSNIVAČE SELA ALI I STARE OBIČAJE

„Prela” do Svetog Save

Prošao je skoro vek od doseljavanja Ličana, Bosanaca, Hercegovaca, Dalmatinaca i Crnogoraca u Banat, zemlju belog hleba. Njive je tada u Banatskom Karađorđevu dobilo 1026 porodica. Krajem 1923. godine, ucrtani su planovi, a za nepunih pet godina niklo je novo naselje. Ostala je priča da su, na molbu kralja Aleksandra, dvojica francuskih arhitekata, učesnika Solunskog fronta, izradila plan dobrovoljačkog naselja koje je, odlukom Skupštine dobrovoljaca, dobilo ime Banatsko Karađorđevo, a zvanično je proglašeno naseljem 15. januara 1925. godine.
– U želji za boljim životom dobrovoljci su brzo učili sve o obradi njiva. Saživeli su se sa Banatom, sa ravnicom. Opstali u novom zavičaju, a u srcu i duši sačuvali stari – rekla je u petak, 10. januara, na svečanom otvaranju 22. „Karađorđevačkih prela” Vesna Ćuk, predsednica istoimenog Udruženja građana.
Organizatori manifestacije, koja traje do 27. januara, su Udruženje građana „Karađorđevačka prela”, Opština Žitište i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pripremili su 29 programa – izložbe, promocije knjiga, koncerte, istorijske, poljoprivredne i zdravstvene tribine, pozorišne predstave, šahovski turnir, sajam rukotvorina, a ovde su ugostili i predstavnike Saveza Srba u Rumuniji”. Već u petak, 11. januara, otvorena je izložba „Sto godina dolaska prvih kolonista u Banat 1919-2019”, a prikazan je i dokumentarni film „Srpski dobrovoljci Velikog rata”.

M. Bečejac


Opširnije u štampanom izdanju