U CRVENOM KRSTU ZRENЈANIN: „SUNČANA JESEN ŽIVOTA”

Pesme i crteži za bake i deke

Uz lepu reč i prigodan dečji crtež, najlepši miholjdanski dani u Crvenom krstu Zrenjanina posvećeni su našim najstarijim sugrađanima. Tokom godine ih volonteri obilaze, pomažu im, o najugroženijima vode računa. Tokom akcije „Sunčana jesen života”, koja je obeležila oktobar, poklone im još po koji osmeh i lepu reč, čega nikada nije na odmet.
U okviru ove aktivnosti bira se najstariji volonter i „proglašava” najstariji bračni par, sa najdužim bračnim stažom, a deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta učestvuju na literarnom i likovnom konkursu.

NAJDUŽI STAŽ
Najstarija aktivna volonterka je Anka Hajdu. Ima osamdeset godina i tri decenije volontiranja. Ne namerava da prestane sa humanitarnim radom, već i danas rado učestvuje u akcijama Crvenog krsta u Osnovnoj organizaciji Crvenog krsta „Dositej Obradović”.
Piroška i Ljubivoje Dostanić ni ne znaju koliko su tokom radne karijere dece vaspitavali i naučili ih da čitaju i pišu. Piroška je radila kao vaspitačica u zabavištu Osnovne škole u Lukićevu, a Ljubivoje je bio učitelj u više osnovnih škola u Zrenjaninu. U braku su 61 godinu, a bili su i aktivni članovi mesne organizacije Crvenog krsta u Lukićevu, gde i danas žive.

MALI UMETNICI I LITERATE
Likovni i literarni konkur nosio je naziv „Moji baba i deda”. Najlepšu priču napisala je Mina Tiring, učenica četvrtog razreda OŠ ,,Petar Petrović Njegoš”. Druga nagrada pripala je Anđeli Anučin, učenici četvrtog razreda OŠ ,,Dr Boško Vrebalov”, a treća Petri Vorkapić, učenici trećeg razreda OŠ ,,Žarko Zrenjanin” .
Likovni kokurs je bio namenjen i deci iz Predškolske ustanove. Najlepši crtež je bio delo Sare Matić iz vrtića ,,Kolibri” , drugo mesto osvojio je Marko Zec, a treće Pavle Vukić, obojica iz vrtića ,,Crvenkapa”.
Među učenicima osnovnih škola najlepše je na ovu temu crtao Lazar Mojin, učenik četvrtog razreda OŠ ,,Mladost” Tomaševac. Iz iste škole je i drugoplasirani rad Nikoline Vijatov, učenice trećeg razreda, dok je Tijana Kemera, učenica četvrtog razreda OŠ ,,Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca trećeplasirana.

  • STIGLO 600 RADOVA
    Akciju „Sunčana jesen života” Crveni krst Zrenjanina organizuje više od trideset godina. Ovom prilikom je na literarni i likovni konkurs stiglo oko 600 radova, od čega je 70 pisanih. Učestvovali su đaci iz deset osnovnih škola i Predškolske ustanove. Nagrade im je uručila predsednica Crvenog krsta Sonja Kapeler Puškarić.
    – Na ovoj akciji je uvek dobar odziv dece, jer im je ova tema bliska. Mi smo pre šest godina prošili završnu svečanost tako što ugostimo i prigodno nagradimo najstariji bračni par i najstarijeg aktivnog volontera, od onih koji se prijave na naš konkurs – kaže Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta.

N. M.