MILENA ROMANELI, UPRAVNICA LOVIŠTA, О PRIPREMAMA ZA ZIMSKI PERIOD

Hrane za divljač ima dovoljno

Nedavno je na adresu naše redakcije pristigla informacija o postavljanju zamki za srne u blizini naseljenog mesta Ečka. Tačnije, nedaleko od lokacije na kojoj se gradi najveće postrojenje za proizvodnju guma kineske kompanije „Linglong”. Kako bi potvrdili tačnost informacije kontaktirali smo Milenu Romaneli (Milena Romanelli), upravnicu lovišta Lovačkog udruženja Grada Zrenjanina.
– Prvi put nam se dogodilo da u lovištu oko naselja Ečka, gde su šumarci, nalazimo postavljene zamke za srne i ostalu divljač. Odmah smo obavestili policiju koja je izašla na teren i obavila uviđaj. Lovci pažljivo pretražuju šumu, mada ih je jako teško uočiti.
Primetili smo da se oko Ečke smanjila srneća divljač, ali to smo pripisivali njihovoj migraciji zbog gradnje koja se odvija u njenoj neposrednoj blizini. Međutim, sada vidimo da je ceo teren prekriven zamkama za divljač – potvrdila je Milena Romaneli.

PANDEMIJA UTICALA NA LOVNI TURIZAM
Sa njom smo razgovarali i o drugim temama koje se tiču lova. Prema njenim rečima, prošla i ova godina protiču po planu. Radilo se na utvrđivanju brojnosti članstava i prijemu novih lovaca. Osnovni zadaci bili su i ostali: zaštita i odstrel divljači i lovni turizam.
– Lovni turizam je ranije kod nas bio mnogo više zastupljen. Sutuacija sa pandemijom korona virusa sprečila je mnoge da nam dođu. Mada, i pored svih izazova sa kojima se susrećemo, ostvarili smo plan i novčane prihode. Jednim delom tome su doprineli domaći, dok su nešto manje uticali najsmeliji turisti iz Italije, Amerike i sa Kipra – dodala je naša sagovornica.
Jesenji lov na fazane počeo je 1. oktobra, a svake godine Udruženje „unese” oko 6.000 komada fazanske divljači u svoja lovišta.
– Pre otvaranja sezone obnovili smo stare i postavile nove hranilice za divljač. U okviru svojih aktivnosti imamo i obavezne akcije oko lovno-tehničkih objekata, hranilica i solišta. Hrane za divljač ima dovoljno, jer većina naših lovačkih društava ima i svoju zemlju koju obrađuje kako bi se obezbedila ishrana životinja. Takođe, veća količina kukuruza i balirane deteline se kupuje i unosi u lovište – rekla je upravnica zrenjaninskog lovišta.
Ukazala je i na razna oboljenja kojima je divljač podložna. Na taj način se parazitne bolesti mogu preneti na domaće životinje, pa i na ljude.

PREDATORA JE MNOGO U LOVIŠTU
– Kuga divljih svinja nije pronađena na našoj teritoriji. Svaki primerak koji se odstreli detaljno se pregleda na trihinelu i kugu, a uzorke nosimo u Veterinarski institut Zrenjanin – kazala je Romaneli.
Lovci imaju zadatak, objasnila je naša sagovornica, da vode računa kako se predatorske vrste ne bi namnožile i time ugrozile divljač, ali su, svakako, neophodne u prirodi.
– Predatora je zaista mnogo. Lisicama se daje vakcina (lek) koja se baca iz aviona. Na taj način zaštićene su od besnila. Od kada se ova aktivnost sprovodi nismo naišli ni na jedan primerak besne lisice. One su zdrave, a krzno im je kvalitetno. Šakali, koji se poslednjih petnaest godina pojavljuju, bili su prisutni oko reke Tise. Sada su se toliko proširili da ih imamo po celom lovištu. Brzo se razmnožavaju, a u okotu bude od 8 do 11 mladih. Oni love srne u čoporima i godišnje mogu da smanje brojnost populacije za 20 do 30 odsto. Isto je i sa zečevima i fazanim.
U nedostatku divljači šakali prilaze naseljima, napadaju i domaće životinje, a isto tako hrane se i po smetištima. Stoga, lovci u saradnji sa lokalnom samoupravom na početku sezone, u aprilu mesecu, organizuju čišćenje terena od smeća i divljih deponija koje niču na sve strane – rekla je Milena Romaneli.
Lovačko udruženje Grada Zrenjanina gazduje na 120.000 hektara, a u njegovom sastavu su tri lovišta: Tisa, Begej jug i Begej sever. Organizovani su u 22 lovačka društva i broje 1.033 člana.
Miroslava Malbaškи