U EČKI OSTVARUJU PLANOVE, A SVE BROJNIJI ZANATLIJSKI I INDUSTRIJSKI POGONI

Život u ovom selu sve više nalik gradskom

Većinu planova za prošlu i prvu polovinu ove godine, aktivisti Saveta Mesne zajednice Ečka uspeli su da ostvare. Oni se odnose na poboljšanje svakodnevice života u ovom selu koje po mnogo čemu uveliko podseća na prigradsko naselje.
Kao i još neka mesta, i Ečka može da se pohvali da nije u demografskom opadanju. Broj stanovnika je nešto veći od 4.000 i povećan je doseljavanjem starijih ljudi iz Beograda, što je duže vreme karakteristika Čente, ali i drugih sela.
– Od nedavno imamo, jednu rusku porodicu, a deca Kineza koji rade u Ečki i Zrenjaninu već su pošla u osnovnu školu. Autobuske linije prema Zrenjaninu su redovne od 5 do 22 časa. Od problema na koje smo duže vreme ukazivali jedan je, ako ne sasvim rešen, onda ublažen: autobusko stajalište kod mesnog groblja dobro je osvetljeno. Košenjem trave i rezanjem granja u njegovoj okolini redovno se održava dobra vidljivost, tako da je povećana bezbednost – kaže na početku razgovora za naš list Milivoj Petrov, predsednik Saveta Mesne zajednice.
U toku je priključivanje domaćinstava na kanalizaciju otpadnih voda u Beogradskoj, Ličkoj, Bosanskoj i Begejskoj ulici, gde je osnovna mreža završena prošle godine.
Od obećanja Saveta i velikih distributivnih sistema telekomunikacija ispunjeno je i ono koje se odnosilo na „vaj faj” zonu „Telekoma” u centru naselja i dostupnost SBB kablovske mreže.
Od činjenica koje govore o socio-ekonomskoj stvarnosti Ečke, naš sagovornik saopštava da van poljoprivrede ima 700 zaposlenih, što je za 200 više nego pre dve godine. Naravno, najviše ih je u industrijskim pogonima kao što su „Drekslmajer”, „Novares” i „Fulgar”. Dosta meštana zapošljava i mlekara „Belkino” koja je, vredi zabeležiti, rešila sve probleme vezane za prečišćavanje otpadnih voda iz svog pogona. Ambulanta u Ečki radi cele sedmice u dve smene. „Državnu” apoteku preuzela je „Apoteka Janković”. Osim nje, funkcioniše i apoteka „Bio farm”…
Da Ečka sve više liči na grad, osim asfaltiranih ulica i kompletirane kanalizacije, tome doprinose i zanatski i industrijski pogoni. Pored „Belkina” tu su i savremena klanica i prerada mesa „Mendrea”, proizvođač PVC stolarije „Maniks” i preduzetničke radnje „Lune”, „Pro Mont” i mlin „Dunja”.
– Prošla godina bila je prva godina „punog pogona” nove sportske hale, površine 1.200 kvadratnih metara. Ovde i preko leta treniraju pioniri, juniori i seniori Fudbalskog kluba „Jedinstvo” i stonoteniseri, a od septembra kreće škola košarke za najmlađe, koju će voditi trener Dragana Marendić – ističe Petrov.
Od sportskih i društvenih organizacija ovde posebno ističu Kulturno – umetničko društvo „Lala”, pod vođstvom Slavice Labinjan, Udruženje žena kojim predsedava Marica Kričković i Lovačko društvo. Njegovi članovi uspešno održavaju fazaneriju u kojoj se u dva meseca pronosa izleže i stasa oko pet hiljada fazana.

  • OBELEŽAVAJU PRAZNIKE
    Slava Ečke – Vidovdan obeležena je koncertom KUD „Lala” sa gostima, članovima KUD „Kolo” iz Melenaca. U dve večeri na profesionalnoj bini u centru mesta nastupili su „Kameleon bend” i „Ekskalibur bend” .
    Na svečanoj sednici Saveta Mesne zajednice šestoro najboljih učenika osnovne i srednjih škola nagrađeno je sa po 10.000 dinara.
    Razume se, obeležavanje slave sela nije moglo da prođe bez kuvanja riblje čorbe, u organizaciji i pod nadzorom Udruženja žena.

M. Stojin