TRAGOM STARIH OBEĆANJA NOVOM BEČEJU I SEČNJU

Heterlendi i hala još čekaju majstore

Državna podrška veća od 740 miliona dinara obećana je Sečanjcima i Novobečejcima 30. marta, prilikom visoke posete sedištima njihovih lokalnih samouprava. Obećano je da će država uložiti tri miliona evra da bi se od dvorca Heterlendi, u Bočaru, napravio najbolje opremljen centar za decu. Takođe i pomoć od 150 miliona dinara, za plaćanje dugova Doma zdravlja.
U Sečnju, predsednik Srbije je naglasio da će ova opština od države dobiti 180 miliona dinara da bi završila sečanjsku sportsku halu, ali i da ovde, „u naredne dve nedelje” mogu da računaju na još 60 miliona dinara – za izgradnju prečistača otpadnih voda.
Predsednici Sečnja i Novog Bečeja nikako da se oglase o realizaciji obećanja. Mada smo im pitanja o tome elektronskom poštom poslali pre mesec dana – do zaključenja ovog broja „Zrenjanina” odgovor nismo dobili.
Za razliku od Predraga Rađenovića i Saše Maksimovića, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine odmah su se odazvali našem pozivu. Tako smo saznali da projekti Sečnja i Novog Bečeja, za koje je finansijsku podršku obećao prvi čovek Srbije, nisu u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, odnosno da je u slučaju Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine to samo dvorac Heterlendi.
– Pokrajinska vlada je podržala inicijativu Opštine Novi Bečej i preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine opredelila iznos od 15 miliona dinara za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata i izgradnju novih objekata u okviru kompleksa Heterlendi u Bočaru i 150 miliona dinara u 2019. godini za izvođenje radova prema izraženoj tehničkoj dokumentaciji – poručio nam je Nedeljko Kovačević i naglasio da je u toku postupak javne nabavke za izbor izvođača radova, a prema dokumentaciji kojom je predviđeno šta će se sve raditi u Bočaru.
Izradu dokumentacije za završetak gradnje hale u Sečnju, tamošnja samouprava ugovorila je tek početkom maja.
U nedelju, 14. jula, u ovom izdanju nismo uočili bilo kakve građevinske radove. Unutra se lako ulazi jer su stakla na brojnim vratima razbijena. Uprkos tome, ovaj prostor ne deli sudbinu praznih fabričkih hala širom Srbije. Nije devastiran, niti je, ne daj Bože, postao odlagalište smeća i svakojakog otpada. Čini se da koliko sutra majstori mogu da krenu sa zamenom polomljenih prozora, postave parket, montiraju opremu, sanitarije…

 

  • NOVOBEČEJSKI DOM ZDRAVLJA I DALJE U DUGOVIMA
    Pretragom jedinstvenog registra računa pri NBS ustanovili smo da Dom zdravlja u Novom Bečeju i početkom ove nedelje nije bio u situaciji da može da izmiri obaveze prema poveriocima u iznosu nešto većem od 120 miliona dinara. U poslednje tri godine ova novobečejska zdravstvena ustanova beleži više od 600 dana finansijske blokade.

 

 


U SEČNJU ZAVRŠAVAJU KANALIZACIJU, A PREČISTAČ…
Osim što su nam Marko Blagojević i Nedeljko Kovačević poručili da to „pitanje” trenutno nije u nadležnosti, Kancelarija odnosno Uprava na čijem su čelu, o prečistaču otpadnih voda za sečanjsku kanalizaciju nismo saznali ništa konkretno. U intervjuu lokalnom internet portalu (www.jasatomic.org), 27. marta ove godine, prečistač nije pomenuo ni predsednik Sečnja Predrag Rađenović.
– U toku su finalni radovi na završetku kanalizacije u Sečnju. Investiraće se i u JKP, koje će biti opremljeno novim mašinama – rekao je Rađenović tri dana uoči dolaska predsednika Vučića u Sečanj.
Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine nedavno je objavila da će ove godine finansijski podržati gradnju prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli, Srbobranu i Malom Iđošu. Za ovu svrhu Pokrajinska vlada opredelila je 558 miliona dinara.

Z. Dedić