U GALERIJI SANU U BEOGRADU STANUJE PRIVREMENO IZLOŽBA IZ ZRENJANINA

„Dakle, vi ste taj Uroš Predić”…
Nakon postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin, izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, svečano je otvorena, prošle srede, 14. marta, u Galeriji SANU u Beogradu. Realizovana je povodom 160. godišnjice od rođenja Uroša Predića, a autorka je Olivera Skoko, viša kustoskinja istoričaraka umetnosti u zrenjaninskom Muzeju.
Izložba obuhvata dela Uroša Predića iz slikarevog legata koji se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin (slike, crteži, studije), kao i vajarske i crtačke radove drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Izloženi su i lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi…
Gotovo sve ovo je bilo u beogradskom ateljeu Uroša Predića i stiglo je u Zrenjanin samo godinu dana nakon umetnikove smrti, 1954. godine. Sada je, nakon 64 godine, ponovo u Beogradu.
Izložbu, koja je plod saradnje SANU, Narodnog muzeja Zrenjanin i Muzeja grada Beograda, u prisustvu ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladana Vukosavljevića i brojnih posetilaca, otvorio je akademik Ljubiša Rakić.
B . Jajić
Opširnije u štampanom izdanju