U OPŠTOJ BOLNICI PONOVO OPERATIVNO LEČE OBOLJENJA ŠTITASTE ŽLEZDE

Pacijenti više ne moraju putovati u Sremsku Kamenicu

Nakon deset godina, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, od početka oktobra specijalisti opšte hirurgije dr Rastislav Filko i dr Marija Đujić, ponovo se rade operacije štitaste žlezde (tiroide)

 

Nekada su se intervencije na štitastoj žlezdi obavljale i u zrenjaninskoj Bolnici, ali tokom poslednje decenije sugrađani su se na ovaj način lečili uglavnom u Sremskoj Kamenici.
Ponovno uvođenje operativnog lečenja oboljenja tiroide sprovedeno je pod mentorstvom stručnjaka sa Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, objašnjava dr Marija Đujić, specijalistkinja opšte hirurgije i šefica Operacionog bloka u Opštoj bolnici:
– Mene i dr Rastislava Filka obučavao je dr Ivan Majdevac, a osim njemu, zahvalnost dugujemo i dr Zoranu Radovanoviću, direktoru Instituta iz Sremske Kamenice. Od početka ove godine odrađeno je oko 30 operacija u saradnji sa Institutom, a dr Filko i ja počeli smo da obavljamo operacije štitaste žlezde od oktobra, s tim da je u planu da se i ostali hirurzi uključe – navela je dr Đujić.
U Bolnici je formirana i Interna komisija za bolesti štitaste žlezde, koju čine endokrinolog, specijalista interne medicine, dva hirurga, dva patologa, dva radiologa i specijalista nuklearne medicine.


– Osoba kojoj se pacijent prvo javlja svakako je endokrinolog, koji priprema pacijenta za Internu komisiju. Onda se svi zajedno dogovaramo koji će pacijent biti lečen operativno, koji medikamentozno, a ko će ipak biti upućen na centralnu onkološku komisiju na Institut u Sremskoj Kamenici – kazala je dr Marija Đujić.
Poremećaji štitaste žlezde jesu među najčešćim oboljenjima današnjice. Procenjuje se da oko 35 odsto svetske populacije ima neku vrstu promena na ovoj žlezdi, pri čemu žene obolevaju osam puta češće nego muškarci. Simptomi mogu biti raznovrsni, objašnjava supspecijalistkinja endokrinologije dr Tanja Lazić Ćilerdžić.
– Ljudi najčešće dolaze zbog umora, pospanosti, zimogrožljivosti, dobitka na telesnoj masi, neadekvatnog sna, promene raspoloženja, a zatim i bola u grlu – koji radira prema uhu, zatim zbog otežanog gutanja. Od svega što se dijagnostifikuje vezano za regiju vrata, najčešće se detektuju promene u samoj tiroidi – nodusi, ciste, cistično izmenjeni nodusi itd. Sve zahteva vrlo opsežno praćenje budući da i inicijalno benigna promena može maligno da alteriše – napominje dr Lazić Ćilerdžić.

  • OPERACIJA ŠTITNE ŽLEZDE
    Štitna žlezda se odstranjuje u slučaju da dođe do poremećaja njene građe i funkcije i ako postoji sumnja na tumorsku promenu. Hipertireoza (povećano lučenje hormona) je razlog za operaciju ukoliko terapija lekovima nije dala efekata. Operacijom su trajno izlečeni i mnogi slučajevi karcinoma tiroide kada su se pacijenti javili u ranim stadijumima bolesti. Operacija štitaste žlezde traje od 30 do 90 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji. Pacijent ostaje u bolnici jedan ili dva dana, dok oporavak u kućnim uslovima najčešće traje oko tri nedelje. Prve dve nedelje nakon operacije preporučuje se uzdržavanje od fizičke aktivnosti i naprezanja. Pacijenti se vraćaju normalnom životu, bez ograničenja, a žene mogu da se odlučuju na rađanje bez bojazni po zdravlje ploda.

M. Maričić