U PETAK U ZRENJANINSKOM POZORIŠTU: Don Žuan – ponovo na Dramskoj sceni

Posle nekoliko godina pauze, zrenjaninska publika će ponovo imati priliku da pogleda Don Žuana u režiji proslavljenog Igora Vuka Torbice, kultnu predstavu Dramske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” koja je doživela veliku popularnost na scenama u regionu, i maestralnog Ivana Đorđevića u naslovno ulozi. Predstava se igra u petak, 17. januara, od 20 časova.

Kakav bi i ko bi, u današnjem svetu, bio don žuan? To je pitanje sa kojim su reditelj Igor Vuk Torbica i dramaturškinja Tamara Bijelić ušli u istraživanje i reinterpretaciju istoimenog Molijerovog komada. No, koliko god da su istraživali Don Žuana, još više su istraživali savremeni svet. Tako smo dobili predstavu u kojoj je beskrupulozni zavodnik (što je i drugo ime za manipulanta) u stvari eksponent besprizornog sveta u kakvom danas živimo. Taj svet i jeste besprizoran zato što je sazdan manipulacijom, ona je danas vladajuća moć koja ljude ostavlja bez pameti i sopstva, i pretvara ih u puke sledbenike, obožavatelje, kopi-pejst proizvode. don žuan je u isti mah i manipulant i žrtva – takva je moć manipulacije, njeno dijabolično lice danas, ona se sama sobom hrani i ne može da stane.

Uloge: Don Žuan-Ivan Đorđević, Zganarel-Dejan Dedić, Elvira-Sanja Radišić, Guzman-Dejan Karlečik, Don Karlos-Miljan Vuković, Don Alonso-Zvonko Gojković, Don Luj-Prvoslav Zakovski, Francisko-Jovan Torački, Šarlota-Edit Tot Miškeljin, Maturina-Jelena Šneblić Živković, Pjero-Stefan Juanin, Gospodin dimanš/Debeli luka-Mirko Pantelić, Devojka-Jelena Kesić

Foto: Arhiva NP „Toša Jovanović”