U PRIPREMI NOVA TURISTIČKA TURA: „Jednodnevni izlet u čudesni svet Dunđerskih”

Zrenjanin je u imenu porodice Dunđerski prepoznao izuzetan turistički potencijal, zdušno podržao i pridružio se Novom Sadu u svečanom obeležavanju značajnog jubileja stogodišnjice od smrti jednog od istaknutih veleposednika i dobrotvora Lazara Dunđerskog koji će se održati u Srpskom narodnom pozorištu 6. decembra.
Ovo je istaknuto na konferenciji za novinare, održanoj juče u Multimedijalnoj sali gradske kuće. Na konferenciji su govorili Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanina, dr Zoran Đerić – v.d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Vojislav Cvejić i Jaroslav Stevanov, saradnici u TO Zrenjanin i autor projekta mr Zoran Subotički.
Planirana je nova turistička ponuda koja nosi primamljiv naziv „Jednodnevni izlet u čudesni svet Dunđerskih”. Početna tačka bio bi Zrenjanin, grad u kojem je Lazar Dunđerski započeo prozivodnju najboljeg piva. Sledeća stanica bili bi Bečej i Fantast – dvorac iz snova Bogdana Dunđerskog. Srbobran je mesto odakle su se Dunđerski podigli i krenuli putem uspeha, Lazareva mezimica Lenka je tu rođena, a mnogi od članova porodice počivaju u dvorskoj kapeli. Kulpin bi, kao sledeća stanica, istakao dvorac sa orginalnim nameštajem i vrednim muzejem poljoprivrednih mašina, jer su Dunđerski oduvek vodili računa o zemljoradnji. Novi Sad, kao grad najmanje govori o Dunđerskima, a skoro svako zdanje krije po neku zanimljivu priču. Prvo pozorište u „srpskoj Atini”, koje je nažalost izgorelo podigao je niko drugi do Lazar Dunđerski. Polazna tačka bi bila i krajnji cilj, te bi se izletnici ponovo vratili u grad na Begeju.

M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju