U SRBIJI SE POJAVILA AFRIČKA KUGA SVINJA

Preventiva i biosigurnosne mere

Svetska organizacija za zdravlje životinja saopštila je da je izuzetno opasno oboljenje svinja – afrička kuga svinja (AKS) prešla granice naše zemlje. Iz Madrida, gde je rađena analiza uzoraka, u utorak je stigla potvrda da se ta bolest pojavila u Srbiji u mestima u blizini Beograda.
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije je i ranije upozoravalo da se radi o smrtonosnom oboljenju protiv kojeg imunizacije još nema. Istovremeno, vlade BiH i Crne Gore zabranile su uvoz živih svinja i svinjskog mesa iz Srbije.
– Informaciju iz Ministarstva poljoprivrede shvatamo krajnje ozbiljno. Najznačajnija je preventiva, a svaki sumnjiv slučaj ispituje se analizom krvi. Najskoriji uzorak uzet je 4. avgusta na području Sečnja i rezultat je, srećom, bio negativan, potvrdili su instituti u Beogradu i Novom Sadu.
Pošto ni lečenje ni vakcinacija nisu mogući, možemo se osloniti samo na biosigurnosne mere. U tom smislu veća je sigurnost kod velikih kompanijskih farmi nego kod individualnih farmera – kaže dr Đorđe Janku iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu.
Iskustvo govori da je najčešći prenosilac oboljenja čovek – obućom, odećom, alatom i vozilima koja su bila u kontaktu sa životinjama ili njihovim izlučevinama.
Od afričke kuge svinja ljudi ne oboljevaju, ali su moguće ogromne ekonomske štete. Mediji beleže da je u Kini, koja je najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa u svetu, uginulo oko 100 miliona svinja. U Evropi su najugroženije upravo zemlje koje se graniče sa Srbijom…
Ukoliko se makar kod jedne životinje potvrdi AKS, sve svinje iz tog domaćinstva se iz predostrožnosti kontrolisano eutanaziraju, a leševi bezbedno uklanjaju. Ovo nikako ne smeju preduzimati farmeri, nego veterinari. Pojačana higijena uzgajališta i prostora oko njih se podrazumeva.
M. S-n.