U SUBOTU FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA ZSF-A: Gostuje i Želimir Žilnik


„Da nam živi, živi rad“ naziv je šestog po redu Festivala dokumentarnog filma, koji u subotu, 25. maja, u Centru banatskih Švaba „Haus Regina“, organizuje Zrenjaninski socijalni forum (ZSF). Početak je u 11 časova.
Biće prikazano pet filmova, kao i tri izložbe, a održaće se i debata „Levica, kultura, socijalne borbe“, uz razgovore sa autorima filmova, kao i specijalnim gostima – rediteljem Želimirom Žilnikom, umetnikom Nikolčetom Slavevskim iz Severne Makedonije i Aleksandrom Reljićem, novinarom i urednikom Radio-televizije Vojvodine.
Najpre je na repertoaru Reljićev dokumentarac „Odbačeni“ o 2.000 Roma i Aškalija, raseljenih sa Kosova, koji žive u novosadskom naselju „Veliki rit“, a koji ni nakon 20 godina od ratnih sukoba nisu do kraja dobrodošli.
Potom sledi projekcija ostvarenja „Nikog nije briga“, Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u kojem je globalni fenomen napuštanja sela, kasne tranzicije i gubitka posla prikazan kroz priče četiri junaka različitih generacija.
Naredni film „Katar“ Ognjena Petkovića govori o četiri prijatelja koja nameravaju da emigriraju iz Srbije.
Petominutni dokumentarnac Radničkog video kluba ZSF „Tiket ili život“ govori o prosečnoj srpskoj porodici koja preživljava na ivici egzistencije.
Na kraju sledi projekcija filma „Radnički muzej Trudbenik”, koji kroz priče radnika prati istorijat jednog od najvećih građevinskih preduzeća Jugoslavije, sve do njegovog urušavanja kroz privatizaciju 2008. godine.
Debata počinje nakon filmskog programa, u 13 časova.
Pored toga, biće predstavljene i izložbe „Pobijeđeni s ljubavlju“– umetnička instalacija Nikolčeta Slavevskog, zatim „Gradove smo vam podigli“ – deo umetničke izložbe posvećene protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma, koji je prenet iz Paviljona Cvijete Zuzorić, kao i postavka „Da nam živi, živi rad“, koja je urađena uz pomoć autorskih fotografija Zorana Međa.

M.M.