U TOKU ZAMENA SVETILJKI JAVNE RASVETE SA ŽIVINIM SIJALICAMA

Ušteda energije do 70 odsto

Investicija vredna 380 miliona dinara počela je da se realizuje u Gradu Zrenjaninu i naseljenim mestima na njegovoj teritoriji. Naime, u toku je rekonstrukcija kompletne javne rasvete i zamena oko 9.000 svetiljki sa živinim sijalicama natrijumovim. Osim poboljšanja rasvete u svim ulicama i delovima grada gde je posao već završen, ostvariće se i uštede u potrošnji električne energije i do 70 odsto.
U gradskim mesnim zajednicama radovi su završeni na teritoriji Mužlje, u mesnim zajednicama „Zeleno polje”, „Šumica”, „Dositej Obradović”, „Bolnica-Berbersko”, „Žarko Zrenjanin”, „Nikola Tesla” i delom u Mesnoj zajednici „Gradnulica”, a počeli su i u obe mesne zajednice na Bagljašu.
Prema rečima Elvire Rošival Hanđa, odgovorne inženjerke za javno osvetljenje i objekte u Javnom preduzeću za urbanizam Zrenjanin, ovaj projekat višestruko je značajan za grad i podrazumeva ne samo fizičku zamenu svih dotrajalih sijalica i svetiljki, već kvalitativno poboljšanje sistema upravljanja javnom rasvetom.
– Sve živine sijalice snage od 125 vati, pa do 400 vati, zamenjuju se natrijumovim snage 70 do 150 vati, a starih, prevaziđenih svetiljki, više neće biti nigde u gradu i u naseljenim mestima, jer se nove sijalice ugrađuju zajedno sa svetiljkama. Posebno je značajno što se uređaji za upravljanje javnom rasvetom izmeštaju iz trafo stanica i ugrađuju u više od 350 novih komandnih ormara. Time će se omogućiti izmene u regulaciji rasvete tokom noćnih sati i postići dodatne uštede. Kada završimo ovaj projekat, u odnosu na dosadašnje stanje biće ostvarene uštede između 60 i 70 odsto – navodi Elvira Rošival Hanđa.
izvor: sajt g rada Zrenjanina

Opširnije u štampanom izdanju